Tee itse siemenistä ja rasvasta linnunruokaa

Pihapuussa ruokailevia lintuja on mukava katsella. Tee niille tänä talvena vähän fiinimpi kattaus, tinttien teekutsut vanhoihin kirpparilta ostettuihin astioihin. Niin kermakko kuin kakkuvuokakin sopivat lintujen ravintolaksi.

Tymäkät herkkupakit voi toki hyydyttää vanhassa maitotölkissä tai jugurttipurkissakin, mutta kakkuvuokaan hyydytetty kranssin on kyllä kauniimpi katsella!

Muistathan ruokkia lintuja koko talven, jos siihen ryhdyt.

Vähän fiinimpi ruokapaussi

100 g kookosrasvaa
3 dl valmista siemenseosta (kuorittua kauraa ja auringonkukan siemeniä, rouhittuja maapähkinöitä)
muutama pihlajanmarja
metallinen kermakko ja sokerikko tai parittomia kippoja kirpparilta
2 kpl 50 cm:n pätkää karkeaa narua + 3 puuhelmeä

1. Poraa sokerikkoon 1–2 reikää kiinnitysnarua varten.
2. Sulata kookosrasva kattilassa. Sekoita siihen siemenseos ja pihlajanmarjat. Lusikoi kippoihin ja muotteihin ja anna jäähtyä viileässä.
3. Pujota ripustusnaru kermakon korvan läpi ja sitten molemmat päät helmen läpi. Tee solmu helmen jälkeen ja narujen päihin. Pujota toisen narun päät sokerikon reikien läpi sisältä ulospäin. Tee solmut reikien ulkopuolelle. Pujota helmet narunpäihin ja kiinnitä solmuilla.

Lintujen kakkukestit

300 g kookosrasvaa
9 dl siemenseosta
kakkuvuoka
noin 60 cm värikästä nauhaa

1. Sulata kookosrasva kattilassa. Sekoita siihen siemenseos ja kaada isoon kakkuvuokaan jähmettymään viileään paikkaan.
2. Kumoa rasvakakkunen vuoasta ja solmi ripustusnauha.

PS. Sianihrakin passaa 

Kookosrasvan sijaan käy linnunruokaan myös suolaamatonta sianihra. Sitä ei vain saa yhtä helposti. Suolaamatonta sianihraa voi tilata asiakkaidensa toiveet huomioivien kauppojen lihatiskeiltä tai suoraan teurastamosta.
Leikkaa sianihra pieniksi paloiksi ja sulata se kattilassa hitaasti matalalla lämpötilalla. Siivilöi rasvasta pois kaikki ylimääräinen.

 
 


Tinttien piparit

100 g kookosrasvaa
3 dl auringonkukansiemeniä tai siemenseosta
isoja piparimuotteja
tuorekelmua
ripustusnarua

1. Tiivistä piparimuottien pohja tuorekelmulla. Nosta ne esimerkiksi uunipellille.
2. Sulata rasva ja sekoita siihen siemenet. Lusikoi seos piparimuottien sisään.
3. Työnnä massa keskelle vaikka kynänpätkä, jotta ripustusnarulle jää reikä. Nosta kylmään jähmettymään. Sido ripustusnarut.
4. Irrota jähmettyneet tinttien piparit muoteista ja sido ripustusnarut.

 
Linnunruokakranssit ja -sydämet ovat mukavia lahjoja ja tuliaisia. Kiinnitä huomiota myös kauniiseen pakkaukseen.


Ohjeet ja mallityöt Saija Flinkkilä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.