Tee hyvää: neulo muistisairaalle hypistelymuhvi

Käsityöfriikit innostuvat helposti hyväntekeväisyyskäsitöistä: äiti Teresan peitot, villasukkia sotapojille, sytomyssyjä syöpäosastolle ja vaatteita keskosvauvoille. Uusinta uutta on hypistelymuhvit muistisairaille.


Twiddle muff eli vapaasti suomennettuna hypistelymuhvi on kehitelty muuan muassa muistisairaille ja levottomille ADHD-lapsille. Hypistelymuhvi antaa käsille tekemistä, rauhoittaa, palauttaa mieleen muistoja ja aktivoi.


Lue myös: Tältä näyttävät uusimmat käsityökirjat



Elma Lapin Muistiyhdistyksen tiloissa.


Hypistelymuhvin langat, muodot ja koristeet aktivoivat tuntoaistia ja antavat virikkeitä myös näköaistin kautta. Muhvi on helppo tehdä neulomalla, virkkaamalla tai ompelemalla.



Margit, 90, ihastui ruusumuhviin.


 


Joensuun kaupunki yhdessä Pohjois-Karjalan Marttojen kanssa on tehnyt uraa uurtavaa työtä hypistelymuhvien käyttöönotossa. Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ryhmissä on pitkään kokeiltu hypistelymuhveja ja tulokset ovat erittäin rohkaisevia. Hypistelymuhvi antaa tekemistä levottomille käsille, jolloin voi kokea esimerkiksi rauhoittumista tai innostusta.



Joensuusta muhvimania on levinnyt kuin tauti ympäri Suomea. En yhtään ihmettele miksi, sillä muhveja on mahtava suunnitella! Siihen voi käyttää kaiken luovuutensa ja hassutkin ideat. Virkkaa vaikka lehmänutareen muhvin sisään, tai kissan pää muhvin päälle!



Muhvin väritys, kuviointi ja tekniikka ovat vapaita. Voit virkata tai kutoa muhvin mistä tahansa konepestävästä langasta. Muhvin sisälle voi tehdä ommella käsien toimintaa aktivoivia esineitä, esimerkiksi hypisteltäväksi nappeja, pallotupsuja ja virkattuja kuvioita. Esineitä voi kiinnittää sekä ulko- että sisäpuolelle.



Muhviin voi lisätä  tiukuja tai ääntä tuottavia koristeita, mutta ne pitää kiinnittää hyvin. Muistisairas laittaa asioita helposti suuhunsa.



Tikkurilan Martat veivät toukokuussa sylillisen hypistelymuhveja Simonkodin päiväkerholaisten käytettäviksi. Päiväkerholaiset ovat kotona asuvia muistisairaita.


– Alkuhämmennyksen jälkeen kaikille löytyi mieluinen hypistelymuhvi. Kädet sujahtivat muhvien sisään ja alkoivat sormeilla sisällä olevia nauhoja, langan pätkiä ja nappeja. Meillä oli myös muhvi nimeltä Mansikki -lehmä, jonka sisällä oli lehmän utareet, kertoo Maaret Weide Tikkurilan Martoista.



Kaipaatko kesääsi mielekästä ja luovaa tekemistä? Tikkurilan seurakunnan diakoniatyö kerää hypistelymuhveja ja jakaa ne syksyllä Tikkurilan alueella laitoksissa asuville muistisairaille.


Toimita hypistelymuhvit elokuun loppuun mennessä postitse (Tikkurilan seurakunta/diakoniatyö, ”hypistelymuhvi”, PL 69, 01301 Vantaa) tai tuo ne Vantaan seurakuntien info-pisteeseen (Unikkotie 5 A, Vantaa) arkisin klo 9–15.


Jos haluat osallistua kampanjaan, mutta sinulla ei ole sopivia lankoja, voit olla kesäkuun aikana sähköpostitse yhteydessä Tikkurilan seurakunnan projektityöntekijään Meiju Riihelään (meiju.riihela@evl.fi) ja sopia lankojen noudosta.


Ohjeita ja vinkkejä hypistelymuhvien neulomiseen ja virkkaamiseen sekä niiden lahjoittamispaikkoihin löydät täältä.
www.joensuu.fi/muhviohjeita


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia