Pistot-näyttelyssä on suomalaista käsityöntaidetta

Helsingissä Craft Cornerissa on upea tekstiilitaidenäyttely, jossa kannattaa piipahtaa ihailemassa teoksia. Taitoliiton koordinoimaan kirjonta-aiheiseen Pistot-näyttelyyn oli ehdolla 172 teosta 75 taiteilijalta. Tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola valitsi näyttelyn teokset 30 taiteilijalta.


Riikka Ajanki: Strong girl on kiinnostava pitsistä tehty teos. 

 - Piirrän langalla, maalaan kankailla. Teen kuvia itselleni tärkeistä aiheista sisältölähtöisesti työskennellen. Minua kiinnostavat kuviot ja kerroksellisuus, sekä eri materiaaleihin liittyvät merkitykset. Strong Girl on yksi osa  teossarjasta, jossa käsittelen kokemuksiani järjestötyössä Afrikassa, Riikka kertoo.

 

Sen vieressä on Maiju Ahlgrenin Huoneen taulu, osa 1. Se on kolmiosaisen sarjan ensimmäinen teos.

- Sarja on jatkumoa perinteisille kotien seinällä pidetyille huoneentauluille, joiden arvomaailma on kummunnut vakauttamisesta, pysyvyydestä sekä yhtenäiskulttuurista.
Maailman pirstaloituessa yksilöllisemmäksi on vastaukset arjen haasteisiin keksittävä itse. Koska arvomaailmoja ja elämäntapojaon monia, toivon oman huoneen tauluni
voivan auttaa toteamuksen muodossa, miksi tilanne on, mikä on, Maiju toteaa.

Elina Helmisen  työn nimi on palstat 1, 2 ja 3.

- Nautin erilaisten pistojen, lankojen, materiaalien ja värien yhdistämisestä. Lähtökohtana työssä voi olla värijärjestys, muoto tai tietty pisto. Sommitelma täydentyy kirjonnan edetessä. Kasvimaiden ja peltopalstojen rytmi muoto olivat mielessäni näitä kirjoessani, Elina sanoo.

 

Marjo Kalavainen: HS ja Päähänpisto ovat mielenkiintoisia rautalankatöitä.

- Helen Scjherfbeckin omakuvat pysätyttävät minut aina, sillä ne ovat yhtä aikaa hauraita ja voimakkaita. Omassa teoksessani yhdistyy kahden eri vuosisadan naiset elämät. Me molemmat pysähdyimme haurautemme ja voimamme ympärille, Marjo perustelee.

Päähänpiston inspiraationa oli valokuva ystävästä.

 

Elina Ollikainen:  Käsillä tekijän muistolle

- Isovanhempieni kuoltua sain mummuni (Helka Vinberg, s. 1917) kutomia kodintekstiilejä. Ajatuksenani oli käyttää niitä teokseen, joka liittyisi mummuuni. Etsin
sukualbumeista kuvia mummusta ja kaikissa näkyivät hänen kätensä. Valitsin kuvia, joissa hänen oikea kätensä näkyi levollisena hetkenä.
Teosteni tavoitteena on osoittaa kunnioitusta käsillä tekemiselle ja menneiden sukupolvien - etenkin mummuni - elämäntyölle, Elina kiittää.
 

Marja Palmujoki: Rusketusraidat

- Rusketusraidat on tehty noin 100 vuotta vanhaan mekkoon. 1900-luvun alussa naisen vartalo oli peitetty ja kätketty monien pukukerrosten alle. Tässä teoksessa naisen kaunis vartalo on ommeltu ja maalattu mekkoon. Kaikki on näkyvissä, Marja kuvailee.  

Mirja Marsch: Sydän metsässä

Mirja Marsch muokkaa kankaanpainovärein maalaamaansa teosta erilaisin tekniikoin: lisää applikointia, kirjoo käsin ja koneella, ompelee pintaan nappeja ja paljetteja. Maalauksista tulee todella kerroksellisia.

Raija Rastas: Virtaava 1 ja virtaava 2 on toteutettu erilaisilla ompelu- ja kirjontatekniikoilla muun muassa pellavasta, puuvillasta ja kuparista.

- Teokset liikkuvat ilmavirran mukana ja niiden mukana avautuu uusia näkymiä, valoa ja varjoja. Värit liukuvat sävystä toiseen ja välkehtivät mosaiikkimaisesti, Raija kertoo.

 

Näyttely on esillä 13.1.–24.2.2018 CraftCornerissa, Helsingissä.

Osa töistä valitaan Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.3.–22.4.2018 järjestettävään näyttelyyn.

CraftCorner
Eteläesplanadi 4
Helsinki
www.craftcorner.fi 
avoinna ma-pe 10-18, la 10-16.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia