Rovaniemen markkinoilla kävin minä kerran

Lappeenrantalainen Leontina Saksa myi neuleitaan ja Latviasta maahantuomiaan värikkäitä villalankoja. Lisää Leontina tuotteita löytyy sivulla www.oksastyle.com. Aloituskuvassa on hänen myyntitiskinsä.

Helsinki on aika sivussa Rovaniemen kädentaitomessuista, mutta minun piti nähdä ET-lehden käsityöekstraa varten kaikenlaista hauskaa käsityötavaraa, ja aistia vähän tulevia trendejäkin samalla. Käsityömessut ovat paras paikka tähän tarkoitukseen. Rovaniemen messut olivat minulle juuri passelin kokoiset, yksi urheiluhallillinen myyjiä. Täytyy tunnustaa, että isoiksi paisuneet Tampereen käsityömessut jo vähän ahdistavat minua. Siellä on liikaa väkeä minun makuuni. Niiden pitäisi kestää vaikka neljä päivää, että porukka jakaantuisi eri päiville.

Päivi Linnansaari on Taito Lapin hallituksessa, ja työelämässä ollessaan työskenteli yliopistossa tekstiilityön lehtorina. Hän esitteli messuilla Taito-järjestön vuoden tekniikkaa, kirjontaa.

- Ajassa nyt on erityisesti käsityön ilo. Sitä pitää ruokkia. Yksi on tarkka ja toinen on luova. Jokaiselle löytyy jotakin, Linnasaari sanoo.

Kirjontaa voi opetella puisissapyörylöissä, joista saa vaikka nappeja tai koruja.

Taito Lapin toiminnanjohtaja Päivi Kujala kertoo, että vanhat tekniikat, erityisesti kankaankudonta ja räsymatto ovat nousussa. 

- Ideat leviävät sosiaalisen median kautta ja nuoret näkevät ensin vaikkapa ryijyjä sisustus- ja muotiblogeissa ja Instagram-kuvissa. Vanhat hitaat tekniikat kuten kirjonta alkavat kiinnostaa elämän hektisyyden vastapainona. Kirjontaan halutaan modernia otetta, ja myös japanilaiset vaikutteet näkyvät monissa blogeissa. Ihmiset kirjovat valmisvaatteita omanlaisekseen. Meillä on käynyt paljon japanilaisia turisteja kutomassa mattoa, Päivi Kujala kertoo. 

Taito Lapin kursseillakin on huomattu se, että nuoret kiinnostuvat kankaankudonnasta. Karoliina Erkinjuntti pitää kudontakursseja ja päivittää kuvia Instagramiin. Monet nuoret haluavat vaikka Marimekko-verhoilleen sopivan maton, juuri heidän kotiinsa sopivan. Käsityö elää vahvaa nousukautta, kun nuoret haluvat sisustuksellaan erottua muista. Silloin täytyy tehdä itse!

Oululainen Kanavatyökeskus myy niin kanavatyöpohjia kuin uudempia timanttimaalauspohjiakin. Niiden suosio on kuulemma räjähtänyt viime kuukausina, kertoo Arto Moilanen Kanavatyökeskuksesta.

Timanttimaalaustyössä kuva on painettu vahvalle pohjakankaalle. Työn pinnassa on liima, jota peittää suojakalvo. Työn pohjaan on painettu pieniä symboleja, joista jokaista vastaa tietynnumeroinen timantti (muoviprismat, joiden alapuoli on tasainen ja yläpuoli kartiomainen). Timantit ovat symbolia vastaavissa numeroiduissa pusseissa – eikä niitä tietenkään saa sotkea keskenään!

Timanttityön tekeminen aloitetaan raottamalla varovasti pohjakankaan liimapintaa suojaavaa kalvoa. Huom: kalvoa saa avata vain sitä mukaa kun asettelet timantteja paikoilleen! Kalvon alta paljastuvien symbolien päälle asetellaan pakkauksessa mukana olevilla työkaluilla timantti kerrallaan – kunnes työ on kokonaan valmis. Työkaluja ovat pinsetit tai ns. täppäyskynä, jonka päätä painetaan pakkauksen mukana tulevassa kuivaliimassa, että timantit tarttuvat siihen kevyesti. Keskeneräisen työn liimapinta on aina peitettävä kalvolla.

Erilaisia tekemispaketteja tulee koko ajan lisää. Pakettina voi ostaa niin lapasvärkit kuin lapsen mekon valmiiksi leikatut kaavat. Vanhat autot -askartelupaketti tai viinilasit -askartelupaketit innostavat varmasti korttiaskartelijaa. 10 kortin ainekset 16,95 euroa.

lumikellot.fi

Kierrätyslasitölkistästä voi tehdä kynttilälyhtyjä tuunaamalla lasitölkkejä jääkristalligeelillä. Vesipohjainen akryyligeeli kuivuu läpinäkyväksi, ja geelin helmet tekevät pinnasta kristallikiteisen. Geeli on erittäin riittoisaa.

lumikellot.fi

 

Kauhavalainen Texomer myy erityisesti ontelokudetta ja ja matonkuteita, mutta verkkokaupassa on muutakin kivaa.

Hand made -merkit ovat varmasti monen tekijän mieleen. Kiva kiinnittää vaikka lahjaksi annettavaan neuleeseen.

www.texomer.com

Messut näyttivät ylhäältä katsottuna tältä. Ne pidettiin Lappi Areenassa.

Juhani Aitomaa on keksinyt kivan tekemisämpärin. Hän myy sitä erityisesti puutarhatyökalujen säilytykseen, mutta myös käsityöntekijä voi kerätä tähän tarvikkeet esimerkiksi kurssille lähtiessään.

Ämpäri maksaa 25  euroa, www.nikkari.net

Joensuulainen Meri-Ellen Pystynen aloitti Käpynen-kankaiden verkkokaupan kuusi vuotta siten. Nykyisin kangasverkkokauppa ja kuosisuunnittelimo Käpynen toimii teollisuushallissa Joensuun Raatekankaalla. Sen kuoseja myydään 15 maassa aina Yhdysvaltoja ja Australiaa myöten, Euroopan maista puhumattakaan. Kuosisuunnittelusta vastaa Outi Santaniemi, kun taas Meri-Ellen Pystynen hoitaa käytännön talousasiat ja on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Mehujää on yksi Käpysen suosikkikankaista. Sitä myydään myös värillisenä.

 

Bernina-ompelukoneeseen saa ihania värikkäitä etupaneeleja.

Äiti Maarit Lukkarinen ja tyttäret Saga Partanen ja Sofia Partanen tekevät poronsarvista moderneja sisustustuotteita Torniossa SagaMaarit-firmassaan.

Perheen kotona on aina askarreltu ja tehty käsitöitä. Siksi myös kokopäiväinen käsityöyrittäjyys on tuntunut täysin luontevalta askeleelta. Oikeastaan mukana koko perhe: perheen miehet auttavat poronsarven sirkkelöinnissä ja poraamisessa.

Ensimmäinen esine poronsarvesta syntyi kymmenen vuotta sitten, kun Maarit Lukkarinen taiteili kattoon ripustettavan poronsarvikranssin. SagaMaaretin sisustusesineissä sarvet saavat näyttää sarvilta. Koruissa taas toistuvat sirot nahkanarut, pienet pyöreät sarvenpalaset ja graafisesti leikatut nahkapalat.

–Haluan tuoda poronsarven tähän päivään. Seurailen, mikä on in ja toteutan sen omalla tavallani, Saga Partanen kuvailee.

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.