Ebba Masalin kasvikorteilla kerätään rahaa kehitysmaiden naisille

Ebba Masalin (29. 8.1873 Mikkeli – 31. 3.1942) oli suomalainen taidemaalari, piirtäjä ja kuvittaja. Hänen vanhempansa olivat Oulun läänin kuvernööri Gabriel Johan Masalin ja Emilia Masalin. Ebba opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1892–1898, osallistui Suomen Taiteilijain näyttelyihin vuosina 1898-1905 ja työskenteli kuvittajana sekä piirsi 1900-luvun alkuvuosina kuvatauluja kouluja varten. Masalinin tiedetään myös opettaneen piirtämistä ja maalaamista. Ebba Masalinin kädenjälkeä opetustauluissa ovat ihailleet tuhannet oppilaat aikanaan koulunpenkillä. Näistä Masalinin piirtämistä kuvatauluista tunnetuimmat olivat John Lindénin suunnitteleman ja kustannusosakeyhtiö Otavan julkaiseman kasvitaulusarjan mustapohjaiset kasveja esittävät opetustaulut. Koulutaulut olivat opetuksen havainnollinen väriläiskä, sillä oppikirjat olivat pääosin kuvattomia. Se, mitä muuta taiteilija maalasi ja millaisen elämän hän eli, ei oikeastaan tiedetä.

Taito Itä-Suomi ry Kenkävero on painattanut muutaman vuoden taidemaalari Ebba Masalinin kuvittamia kasviaiheisia opetustauluja kodintekstiileihin, julisteisiin ja postikortteihin. Suuren suosion saaneita tuotteita saa Mikkelissä sijaitsevan Kenkäveron lisäksi myös Suomen muista Taito Shop – myymälöistä.

Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi muistelee, että vuonna 2015 Kenkäveroon ideoitiin kesäistä retroteemaa. Vanhoja koulutauluja oli pitkään palloteltu ajatuksen tasolla, että jotain pitäisi keksiä niistä. 

- Keuruulla Pihlajaveden ala-asteella oli suuri kokoelma vanhoja opetustauluja. Rehtori lupasi ne meille lainaksi ja ajoin hakemaan niitä sieltä talvisessa räntäsateessa. Ne olivat niin hienoja, että ryhdyin heti miettimään, että voisiko näistä painaa jotain tuotteita myytäväksi. Googletin pitkälle yöhön tekijänoikeuksista ja huomasin, että Ebba Masalinin kuolemasta oli tullut edellisenä vuonna 100 vuotta. Silloin tekijänoikeuden vapautuvat kenen tahansa käyttöön. Varmistin tämän vielä historiantutkija Pia Puntaselta, Anne Ossi kertoo.

Kasvitaulukorttien painattaminen aloitettiin Mikkelissä toukokuussa 2015 varovasti pienellä koe-erällä, oli mustikka, puolukka ja kallioimarre. Anne Ossi laittoi kokeeksi Kenkäveron nettiin niistä pienen mainoksen.

- Näin 10 vaille 9 Kenkäveron myymälän ulkopuolella jonon ihmisiä. Tämmöistä ei ole koskaan ennen tapahtunut!  Koe-erä myytiin viikossa loppuun ja sittemmin opetustaulujen kuoseista on tehty niin pussilakanoita kuin purkkejakin. Ihmiset rakastavat nostalgiaa, ja teemme koko ajan uusia tuotteita, Anne Ossi kertoo. 

Pia Puntanen on perehtynyt Taito Itä-Suomen pyynnöstä Ebba Masalinin elämään esimerkiksi digitaalisen sanomalehtikirjaston avulla. Tietoa Masalinista on vähän.

– Tiedetään, että hänen töitään on arvottu taidenäyttelyiden jälkeen, kuten tuolloin oli tapana. Hänen töitään oli Suomen taiteilijoiden yhteisnäyttelyissä. Sanomalehtitiedoissa mainitaan esimerkiksi työt nimeltä Eukko kehräämässä ja Vit Näckros.

Puntanen on ehdottanut museotoimelle Mikkelissä, että Masalinin töistä ryhdyttäisiin hankkimaan lisää tietoa. Yleisellä kutsulla töitä voisi löytyä kodeista niin pääkaupunkiseudulta, Tampereen seudulta kuin Etelä-Savosta. Ebba Masalinin isoisä omisti Juvalla Partalan kartanon, ja myös viereinen Tirrolan kartano oli suvun hallussa.

Masalinit olivat virkamies- ja pappissukua, joka vaikutti Juvan ja Oulun seuduilla. Ebba Masalinin isoisä omisti. Kun Ebba Masalinin isästä tuli Oulun läänin kuvernööri, perhe muutti Ouluun.

– Opetustauluja tehdessään hän työskenteli sisarensa miehen kanssa, joka oli biologian opettaja John Lindén. Hän tutki kasveja mikroskoopilla ja Ebba maalasi. Siksi niissä on kirurgin tarkkuutta mutta toisaalta herkkyyttä. Kivipiirtäjä teki laatat, joilla kuvat painettiin. Hänen henkilöllisyydestään ei ole täyttä varmuutta, mutta on mahdollista, että hän oli Ebba Masalinin sisar, sanoo Puntanen.

Masalin ei mennyt naimisiin tai saanut lapsia. Hän asui siskonsa Hedvigin kanssa ainakin vuonna 1918 Vuorimiehenkatu 25:ssä Helsingissä. Ebba Masalin kuoli jatkosodan aikana 1942. Hänen siskontyttärensä Dora Jung nousi tunnetuksi tekstiilitaiteilijana.

Taito Itä-Suomi ry Kenkävero ja Naisten Pankin aloittavat yhteistyön, jonka mukaan Kenkävero lahjoittaa kaikista Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista tehdyistä postikorteista 10 senttiä Naisten Pankille. Kortteja myydään kaikissa Taito Shop –myymälöissä ja verkkokaupassa. 10 kortin paketti maksaa 14 e ja jokaisesta myydystä paketista tilitetään 1,4 euroa Naisten Pankille. 

- Naisten Pankin kanssa yhteistyö käynnistyi yhteisten arvojen pohjalta. Ebba Masalin teki elämäntyönsä taiteilijana ja opettajana ja hänen tunnetuimpia töitään ovat nimenomaan mustapohjaiset kasveja esittävät opetustaulut. Ajatus koulutuksen tärkeydestä yhdistyy luontevasti Naisten Pankin perusajatukseen tukea naisten ja tyttöjen koulutusta kehitysmaissa. Meitä ilahduttaa ajatus siitä, että vanhojen suomalaisten koulutaulujen avulla voimme nyt kerätä rahaa kehitysmaan tyttöjen koulutukseen, Anne Ossi kertoo.

 

Kuvassa Leena Koivu-Kulmala (vas.) Terttu Taurula -Snell, Reetta Meriläinen, Erja Mellblom, Anne Ossi, Tiina Toivakka ja Mia Nygård

Myös Naisten Pankissa ollaan iloisia uudesta yhteistyöstä.

- Meillä on parhaillaankin käynnissä useita hankkeita, joissa tuetaan nimenomaan nuorten naisten ja tyttöjen pääsyä koulutukseen. On ilo saada samanhenkinen yhteistyökumppani, jonka kanssa voimme jakaa yhteiset tavoitteet. Meitä yhdistää myös arvostus käsillä tekemiseen ja naisyrittäjyyteen, toteaa Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia