Aune Mattila, 79: "Maalaan silmälasit ja korvikset asuuni sopiviksi"

Olin talkootyöntekijänä Kankaanpään opistossa tilkkupäivillä maaliskuussa 2019. Opistossa pyöri viikonloppuna lähes 300 tilkkutöiden ystävää, joten värikkäitä vaatteitakin näkyi paljon. Kiinnitin heti huomiota tyylikkääseen leidiin keltasankaisissa silmälaseissaan. Hän toi mieleeni kolibrin, tai jonkun värikkään linnun keskellä satakuntalaista talvea.

Talkootyöhöni kuului myös Eija Pöyryn ja Marita Lappalaisen tekstiilitaidenäyttelyssä päivystäminen Kankaanpään galleriassa. Kun tämä daami ihastuttavassa asussaan saapui sinne, päätin iskeä. Olen nimittäin sen oppinut 30 vuoden toimittajan kokemuksella, että jos näet jotain kiinnostavaa, käy kimppuun äläkä kadu myöhemmin.

Siispä menin esittäytymään ja kysymään pientä haastattelua. Pälkäneläinen eläkkeellä oleva opettaja Aune Mattila, 79, oli vain ihastunut siitä, että hänestä ollaan kiinnostuneita. Hän kertoi keltaisen olevan hänelle tärkeä väri.

- Keltainen on auringon ja valon väri, mieltä kohottava. Pidän kirkkaan punaisesta ja lehden vihreästä. Oranssi kausikin oli,  mutta väsyin siihen. Pukeudun mielelläni punaiseen tai vihreään. Mutta mustaa käytän vain hautajaisissa eli en ole tyylikäs ihminen, Aune nauraa.

Hän maalaa itse silmälasin pokat ja rihkamakorvikset itselleen mieluisiksi.

- Nämäkin kehykset olivat alun perin valkoiset. Maalaan metalliset pokat metallimaalilla pienellä pensselillä ja muovikehykset  muovimaalia. Minulla on myös vihreät silmälasin kehykset. Sekoitin niihin maalin kahdesta erilaisesta vihreästä ja maalasin samalla maalilla myös korvarenkaat. Onneksi nykyisin saa valmiinakin näyttäviä kehyksiä. Punaiset ostin suoraan kaupasta.

Aune harrastaa intohimoisesti tilkkutöiden tekemistä kaikilla tekniikoilla.

- Mieluiten teen maalauksenomaisia taiteellisia tilkkutöitä. 

Aune Mattila haluaa kertoa lukijoille World Art Games -tapahtumasta, johon hän on menossa viidettä kertaa. Ne pidetään 1.-10.4. Serbiassa, Belgradissa.

- Siellä on kaikkea taidetta, enimmäkseen maalauksia, veistoksia, valokuvia ja keramiikkaa. Suomessa tapahtuman on aika tuntematon tapahtuma. Vuonna 2017 Kroatiassa voitin palkinnon tilkkutaiteellani. Tapahtumaan osallistui useita taiteilijoita 55 eri maasta. Näyttelyssä palkittiin mitalilla 10 taiteilijaa eri taidesuuntauksista. Muut mitalistit edustivat koru-, lasi-, maalaus- ja veistostaidetta, valokuvausta, musiikkia, kirjallisuutta, keramiikkaa ja muotia, Aune kertoo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.