Kuningas Adolf Fredrik saapuu Loviisaan – ihan leikisti vaan



Olen muuttanut Loviisaan pari kuukautta sitten ja aion käydä katsomassa kaikki vuotuiset tapahtumat täällä. Ja niitä on paljon! Viikko sitten historia heräsi hetkeksi henkiin, kun Loviisan Laivasillalla annettiin kello yhden aikamerkki 1700-luvun tykillä. Miehet olivat pukeutuneet vanhoihin karoliinivaatteisiin. Kiehtovaa tapahtumaa oli seuraamassa tosi paljon ihmisiä.

Ja lisää on tulossa historian elävöittämistä, sillä ensi viikonloppuna eli 6.-7.7. järjestetään Loviisassa jo 21. kerran Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuma. Sii­nä his­to­ri­an­har­ras­ta­jat eläy­ty­vät 1700-lu­vun roo­lei­hin pu­keu­tu­mal­la ajan­mu­kai­siin asui­hin ja esit­tä­vät 1700-lu­vun hen­ki­löi­tä. Sen järjestää yhdistys nimeltä Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry.

Yhdistyksen sihteeri Jaana Laine kertoo, että 20 vuotta sitten perustettu yhdistys haluaa elävöittää historiaa ja kulttuuria järjestämällä yleisölle tarkoitettuja ilmaisia tapahtumia.
- Joka vuosi meillä on uusi teema, mutta aina ihmiset saavat osallistua ja olla mukana. Nyt on puutarha. Viime vuonna meillä oli lapsille seikkailupolku, jossa etsittiin kuningasta ja suoritettiin tehtäviä. Tänä vuonna teemana on puutarha, ja tapahtuma järjestetään Engströmin puutarhassa.

Yhdistyksessä on 70 jäsentä ja vuoden mittaan on vierailuja, luentoja, retkiä ja ompelukursseja. Jokainen nimittäin luo itselleen jonkin 1700-lukulaisen hahmon, tai useammankin. Jaana Laineen hahmo on Anna Ottiliaana, mutta hän on tarpeen tullen piika, sotilaan vain tai jopa kapteenin rouva.

- En halunnut ottaa aatelisroolia, sillä piian vaatteissa olen paljon vapaampi kulkemaan. Olen paljon järjestelyissä mukana ja aatelisrouvan korsetissa ja silkkimekossa olisi helpointa vain seurustella ja heiluttaa viuhkaa.

Aion ilman muuta mennä Engströmin puutarhaan katsomaan, minkälaisia tyyppejä ja millaisissa vaatteissa siellä näkyy. Tapahtuma sopii siis historiasta, ompelusta, muodista ja puutarhasta kiinnostuneille. Jaana paljastaa, että myös ”kuningas” eli häntä esittävä mies hoveineen saapuu puutarhaan klo 14. Hän tulee Loviisan ulkopuolelta, sen verran Jaana paljasti.

Tapahtumassa voi kokea monenlaisia hauskoja asioita:
 
- Angelica Skoog opettaa viuhkankäyttötaitoja, kertoo kauneuspilkuista ja neuvoo ajanmukaisia käytöstapoja kuningasta odotellessa.
- Yrttimaakari Kielo Lieko Lehmänkieliheinä kertoo kukkien salaisista viesteistä ja taianomaisista voimista.
- Kotiopettaja Matilda Erikintytär lukee ajanmukaista kirjallisuutta.
- Kievarin emäntä Kaarin kehuu kievariaan.
- Emäntäpiika Malviina ja kievarinpitäjä Kaarin torailevat.
- Mamselli Ingrid Lausintia Möller ja Jonatan Pietseppä soittavat käyrätorvimusiikkia.
- Paimentyttö Eleonoora Pietseppä laulaa kuninkaalle.

Aika mahtavan tuntuinen ohjelma! Minua kiinnostaa erityisesti myös 1700-luvun vaatteet. Jaana Laine kuvailee omaa asuaan näin:
- Puen ensin pellavaisen alusmekon ja pitkät polveen asti ulottuvat villasukat. Ne kiinnitetään usein narulla, jotta pysyvät ylhäällä. Paidan päälle puen kureliivin, jonka olen ommellut pellavasta ja nippusiteistä. Ne korvaavat perinteiset valaanluut!

Seuraavaksi lanteille nostetaan pönkkätaskut, jotka ennen tehtiin rottingista ja kankaasta. Niihin laitetaan mukana kuljetettavat tavarat. Sitten seuraa alushame ja päällyshame sekä takkimekko.
 
- Kuvassa oleva jakkuni on 1700-luvun kankaan ruotsalaista uustuotantoa. Osan vaatteistani olen tehnyt itse ja osan olen teettänyt. Rahvaan asuja on helpoin ommella. Aikakauden vaatteissa on ompelua, neulomista, huovutusta, nypläystä ja punontaa. Ompelen paljon käsin. Koneompelua on vain niissä saumoissa, jotka eivät näy. Anna Ottiliaanan saapikkaat olen tilannut amerikkalaisesta historiallisten vaatteiden nettikaupasta (www.american-duchess.com).

Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat toivottavat yleisön sankoin joukoin tapahtumaan yllättymään ja ilahtumaan. Hauskaan roolileikkiin voi lähteä mukaan.

Tässä pelataan suosittua cuccu-peliä. Siihen voi osallistua myös Engströmin puutarhassa 7.7.
  
Jaana Laineen alias Anna Ottiliaanan yksi asu on tässä.

Yhdistys järjesti pari vuotta sitten museolla pukeutumisnäytöksen. Näihin 1700-luvun pukuihin ei nimittäin olen ihan helppoa ja nopeaa pukeutua!


Tämä tykinlaukaus nähdään ja kuullaan Loviisan Laivasillalla 6.7.2019 klo 13.

Kuninkaallista iltapäivää vietetään Engströmin puutarhassa Loviisan Garnisonissa, Karttuhuoneenkatu 3. Mukana tapahtumassa on myös viereinen Kuninkaanlammen puutarha kahviloineen, Kuhlefeltinkatu 8. Tapahtuma on ilmainen.

Järjestäjä: Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat

loviisa.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.