Tuftauksella ryijy syntyy rivakasti

Tuftaus on nopeaa ja luovaa ryijytyötä, johon jää heti koukkuun nimenomaan sen ripeyden takia.



Puiseen tuftauskehikkoon pingotetaan harva säkkikangas, johon tehdään ryijynukkaa tuftaustyökalun avulla kankaan nurjalta puolelta. Tuftaustyökalu muistuttaa onttoa kynää, jonka läpi pujotetaan lanka tai lankanippu. Lanka muodostaa oikealle puolelle lankalenkkejä.



Työskentely on huomattavasti joutuisampaa kuin kangaspuissa ryijyn valmistus. Laitetta liikutetaan kankaan nurjalla puolelle piirretyn kuvion mukaan tai ihan vaan vapaasti ”maalaillen” pintoja eri värein ja nukan korkeutta muunnellen. Tässä tekniikassa voit käyttää mitä erilaisimpia lankoja ja hyödyntää kaappien kätköissä olevat ylijääneet lankavarastot upeiksi tuotteiksi. Nukan pituus on säädettävissä 1–2 senttiin.  


Tuftaus on kuin langoilla maalausta


Olen ollut parina kesänä Kankaanpään opistossa tuftauskurssilla, jota veti Maria Gummerus-Aho. Luokassa meni tuntikausia tuftaustyökalun parissa, sillä lankojen mallailu ja yhdistely koukutti todella.



Tuftaus on nukitustekniikka, joka on Yhdysvalloissa ollut käytössä jo 1700-luvulta. Me tilasimme kurssilla tuftauslaitteet amerikkalaisen nettihuutokaupan kautta. Sieltä niitä sai huomattavan edullisesti, mutta ostaminen vaatii hieman perehtymistä.



Tuftaaminen on nopeaa, mutta viimeistely on hidasta. Valmiissa työssä nukka liimataan maitoliimalla nurjalta puolelta ennen kankaan irrottamista kehyksestä. Nukan voi jättää silmukoille tai leikata auki. Tuftattu säkkikangas voi johtaa vaikka mihin työhön: ryijy, laukku, tyyny, pikku taulu, istuinalunen.


Taito-käsityökeskukset, kansalaisopistot ja työväenopistot ympäri maata järjestävät tuftauskursseja. Ja ainahan voi esittää toiveita, ellei kursseja ole tarjolla! Kursseilla pääsee kokeilemaan ilman omia työvälineitä.



Toijalassa oleva Toika Oy myy sekä tuftaustyökalua että tuftauskehikkoa. Käsintuftauslaite maksaa 113 euroa.  
Puinen tuftauskehikko maksaa 49 euroa ja niitä on kahta kokoa, 50 x 50 cm ja 70 x 70 cm.
www.toika.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia