Tuunaa vanhat tiilet ja kiuaskivet puutarhataloiksi

Sirkku Salo suunnitteli maalaavansa tauluja akryylimaaleilla, mutta ajatteli ensin harjoitella maalaamalla pyöreitä koristekiviä.

– Ornamenttien tekeminen kiviin osoittautui vaikeaksi, koska suomalaiset kivilajit ovat kuoppaisia ja lommoisia. Pyöreitä kiviä oli myös hankala löytää. Sen tontiltamme Kiskossa löytyi särmikkäitä luonnon kiviä, vanhoja kiuaskiviä ja rikkinäisiä tiiliskiviä. Innostuinkin maalaamaan niistä niistä talokiviä kukkapenkin reunukseksi. Taulujen maalaaminen jäi tällä erää, Sirkku nauraa

Kiviä ei ole liimattu, vaan ne on maalattu putsauksen jälkeen sellaisina kuin ne löytyivät. Joihinkin Sirkku on tehnyt savupiiput puukitistä. Talokiven pohjan täytyy olla melko tasainen, jotta se pysyy napakasti pystyssä.

– Jotkut kivet ovat kämmenen kokoisia, jotkut sen verran isoja että niitä pitää kantaa kaksin käsin, Sirkku kertoo.

Sirkku ei luonnostele taloja ollenkaan, vaan maalaa suoraan fiiliksen mukaan. Hän kertoo kääntelevänsä kiveä ja yrittää näin hahmottaa, mikä sopii sen muotoon. Hän maalaa sisällä, mutta lakkaaminen pitää tehdä ulkona tai autotallissa, varsinkin jos käyttää spray-lakkaa.

Sirkku maalaa kiviä tavallisilla vesiliukoisilla akryylimaaleilla, joita myydään marketeissa ja askartelukaupoissa.

- Kannattaa hankkia eri kokoisia pensseleitä, litteitä ja suippokärkisiä. Mutta huokeatkin käyvät tähän ihan hyvin. Maalipinnan pitää olla kuiva, ennen kuin esimerkiksi ikkunat voi maalata päälle. Lakka tekee pinnasta kestävän.

Sirkku asuu miehensä kanssa vanhassa kauniissa talossa Kiskossa. Maalatut söpöt talot päätyvät keväällä puutarhaan, mutta osa jää sisällekin.

- Aloitin maalaamisen viime syksynä, joten kevään tullen pitää miettiä, miten sijoittelen talot pihalle. Ehkä laitan ne riviin kukkapenkin reunaan, toisaalta ryhminä sinne tänne voisi olla myös. Ulkona taloihin muuttaa varmaankin menninkäisiä, koska ei niihin juuri muitakaan mahdu .... Yhden pikkutalon tehtävänä on olla kirjan aukipitäjä, koska luen paljon.

Sirkku on saanut talokivistään paljon positiivista palautetta facebookin käsityö- ja puutarharyhmissä.

– Hauskimmassa kommentissa kysyttiin: entä lämmitys? Hm, menninkäisten lämmitysjärjestelmät eivät ole minulle tuttuja. Talojen maalaaminen on todella rentouttavaa ja hauskaa, se vie mukanaan. Minulla on yleensä muutama kivi työn alla, jotta toiset voivat jäädä kuivumaan sillä aikaa kun viimeistelen muita.

Sirkun mielestä talokivien maalaaminen voisi olla mukavaa puuhaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

–  Näiden tekeminen on yhtä rentouttavaa kuin värityskirjojen värittäminen. Todella hauskaa hommaa. Tässä ei ole mitään sääntöjä, koska kivistä ei saa oikean näköisiä taloja kuitenkaan. Paitsi ehkä ehjistä tiiliskivistä. Kiven pinta on yleensä epätasainen, joten ei haittaa, vaikka ikkunat ja ovet ovat vinossa. Ja kivenhän voi maalata vaikka kokonaan uusiksi, jos lopputulos ei miellytä.

Lisätietoja: talokivet@luukku.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia