Neulegraffiti on pehmeä kannanotto

Kotkan Sibeliuksenpuiston puissa ollut heinäkuusta lähtien värikkäitä neulegraffiteita. Kotkan nuorisovaltuusto haastoi koko Kotkan neulomaan uudet somisteet Sibeliuksenpuiston puille. Järjestöt ja porukat varasivat itselleen puita. Tekijöinä on muun muassa Kotkan kässämartat, Kymenlaakson sairaanhoitajat, Kotkan seniorit ja Usvametsän pimut. Puisto riisutaan 28.8. klo 14 eli vielä ehtii ihailemaan niitä.


Pääosin neulegraffitit ovat pysyneet puissa, muutama matkamuisto on lähtenyt parempiin koteihin tai parempiin päihin. Kotkan Ruusun hattu on vaihtunut kolme kertaa. Muista taideteoksista matkamuistoiksi on lähtenyt joitakin eläinhahmoja. Erityisesti pöllö on ollut suosittu. Nytkiksen (Naisjärjestöt Yhteistyössä) puusta on lähtenyt kahdet rintaliivit. Naiset arvelivat jo puuta pukiessaan, että ”saattaa olla, että ne menevät tarpeeseen”.


 






 



 


Neulegraffiteista on tullut hyvin suosittuja ja niitä on monissa paikoin ympäri Suomea. Facebookissa on kiinnostava ryhmä nimeltä Neulegraffiteja - Knit 'n'Tag! Käy siellä katsomassa makeita kuvia niin virkatuista mopoista kuin puista.


Myös facebookin Kässäöverit-ryhmässä on villejä graffiteita ja lankatöitä.


 


Keravalla virkataan kokonaista taloa


 



Puolalainen, New Yorkissa asuva kuvataitelija Olek eli Agata Oleksiak valmisteli ruotsalaisessa Avestan pikkukaupungissa kuvan Little Pink -yhteisötaideteoksen. Sen avajaiset olivat 7.8.2016. Nyt Olek on Keravalla, jossa Galleria Alli muuttuu virkkaamalla pinkiksi vajaassa kolmessa viikossa.


Kyseessä ei ole pelkkä Olekin työ, vaan sitä tehdään yhdessä tavallisten kaupungin asukkaiden kanssa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Keravan taidemuseon ja KuumArtin kanssa. Pieni pinkkitalo -projekti sai apurahan Taiteen keskustoimikunnalta, ja sen avulla pystytään palkkaamaan maahanmuuttajia projektiin mukaan. He ovat olleet mukana virkkaamassa.


Ideana on virkata 400 reilun kokoista neliötä pinkistä langasta. Neliöt virkataan lopuksi yhteen ja kiinnitetään Alliin tukipuiden avulla. Koko Galleria peittyy pinkin verhon alle ovea lukuun ottamatta.


Taiteilija hehkuttaa virkattua taloa paremman tulevaisuuden ja suvaitsevaisuuden symboliksi, joka kunnioittaa naisten niin monesti näkymättömäksi jäävää työtä.


Olekille pinkki väri on toivon vertauskuva. Se on myös väri, jota ei löydy yhdenkään valtion lipusta. Pieni vaaleanpunainen talo ei ole vain taideteos, vaan matka, joka kuljetaan yhdessä projektiin osallistuvien ihmisten kanssa. Siinä on kysymys kohtaamisesta, jakamisesta, toinen toistemme auttamisesta.


 


Mutta mitä ihmettä tapahtuu palasille tapahtuman jälkeen?


Teos puretaan palasiksi ja palaset lähetetään taiteilijalle. Ne voidaan pestä ja kierrättää osaksi jotain seuraavaa projektia. Lisäksi jokainen virkkaukseen osallistunut saa halutessaan yhden palasen muistoksi.


 



Yhteisötaideteoksen avajaisia juhlistetaan avoimella puutarhajuhlalla su 28.8. klo 14. Tervetuloa!


Väliaikainen yhteisötaideteos liittyy Taide- ja museokeskus Sinkassa marraskuun lopulla avautuvaan, lankapohjaisia taideteoksia esittelevään Näkyväksi neulottu –näyttelyyn.


Galleria on vanhassa puutalossa aivan Keravan rautatie- ja linja-autoaseman lähellä osoitteessa Paasikivenkatu 9.


Avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–18, viikonloppuisin kello 12–16


 


 


 


 


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia