Hanna Meronen: "Nukkekotiaskartelu on aikuisten ihanaa leikkiä!"

Kuvassa oleva Lauhan talo on tehty puulaatikosta. Siellä asuu Lauha Kalastaja, joka on luonnonlääkintään erikoistunut yrttiasiantuntija. Talon etu- ja takaulkoseinien alaosa on laudoitettu ja yläosa rapattu. Kirjassa on tarkat ohjeet talon tekemiseen.

Hämeenlinnalainen Hanna Meronen, 45,  on vastikään julkaissut perusteellisen ja kiinnostavan Tee itse nukketalo -kirjan. Nukketalojen miniatyyrimaailma viehättää sekä lapsia että aikuisia. Hannan kirjassa rakennetaan nukketaloja puusta, pahvista ja muista helposti saatavista materiaaleista. Perusmalleihin on selkeät piirustukset. Kirjan rakennusohjeet käsittävät talon rungon, seinät, katon ja muut kiinteät rakennusosat, kuten ovet, ikkunat ja portaat, sekä sisä- ja ulkopintojen viimeistelyn

Nukkekotiharrastuksella ja askaroimisella on monta lempinimeä kuten nukkistelu, nukkekoteilu ja ministely. Hanna toteaa, että hienointa nukkekotiaskartelussa on se, kun pääsee uppoutumaan tekemiseen ja antaa työn viedä. Silloin keskittyy juuri tähän hetkeen ja samalla assosioi aika vapaasti.

- Ideoiden syntyminen, niiden kehittäminen ja toteuttaminen on mahtavaa. Harrastuksesta on tullut minulle elämäntapa, joten se kulkee mukana kaikenlaisissa tunteissa ja ajatuksissa. Joskus puuhailen nukkekodin parissa vaikka kymmenen minuuttia tai puoli tuntia. Joskus menee monta päivää putkeen aika vähällä unella.

Hannalla on kotonaan viisi kokonaan itse tehtyä nukkekotia, yksi alkutekijöissään oleva ja yksi valmiina ostettu, jota hän muokkaa aivan erilaiseksi.

- Suurimmalta osalta olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta kirjoista ja netistä löytyvistä ohjeista on ollut myös paljon apua. Tykkään lukea ja ennen muuta katsoa kirjoista ja netin ohjeista, miten joku on tehnyt jonkun esineen. Mutta yleensä päädyn tekemään sen itse vähän eri tavoin.

Tämän kuvan Pirtti-talo on tehty paperimassasta runkokehikon päälle. Pirtti on Hannan ensimmäinen itse rakennettu talo. Siinä on kolme erittäin värikkäästi sisustettua kerrosta.

Useimmiten Hanna ministelee yksin, mutta tapaa myös säännöllisesti harrastuksen parissa löytämiään ministelykollegoita sekä yksityisesti että alan tapahtumissa. Netti on tietysti valtava ideoiden aarrearkku.

Nukkekotitapahtumia ja messuja on paljon ulkomailla. Hanna on käynyt Tukholmassa Miniatyrmässan-tapahtumassa ja Lontoossa Kensington Dollhouse Festivalissa. Molemmat ovat aivan ihania tapahtumia.

- Haluaisin käydä vaikka missä! Pariisissa on Simp, Tanskassa oikein semmoinen leiriviikko ja markkinat. Miniaturitalia Italiassa olisi tosi kiva tai 1 zu 12 messe Saksassa.

Hanna kuvailee, että tämä Fauniuksen talo sijaitsee pikkukaupungin laitamilla ja siinä asuu eläkkeellä oleva eläinlääkäri Ukko Julius Faunius.

Keski-Euroopan ja Hollannin yläluokalla on ollut nukkekoteja pitkään, mutta tähän päivään säilyneitä löytyy 1600-luvulta.

- Myös Britteinsaarilla nukkekoteja on harrastettu pitkään ja 1980-90-luvuilla oli siellä oikea buumi, jolloin aikuisharrastus lisääntyi valtavasti, markkinoita pidettiin ympäri maata miltei viikottain, alettiin julkaista lehtiä ja kirjoja.

Hanna toteaa nukkekotiharrastuksen monipuoliseksi. Yksi tykkää tehdä itse, toinen ostaa massatuotettuja esineitä ja kolmas kerää käsityöläisten ja taiteilijoiden valmistamia esineitä.

- Voi puuhata lapsen kanssa, tehdä lapselle tai ihan itselleen. Voi panostaa yhteen kokonaisuuden tai rönsyillä moneen suuntaan. Harrastus voi ulottua myös kouriintuntuvan, eli ihan niiden esineiden ja kokonaisuuksien ulkopuolelle. Yhdestä pienestä talosta voi aueta kokonainen maailma. Suomessa eletään harrastuksen alkuinnostusta, vaikka nukkekotiyhdistys on täälläkin täyttänyt jo 25 vuotta ja harrastus on toisaalta jo vakiinnuttanut asemaansa. 

Hannan suosikkiblogi on Maria Malmströmin Nukkekoti Väinölä.

- Marialla on pehmeän nostalginen, suomalainen tyyli ja hän on puualan artesaani, joten taitoa riittää vaikka millaisiin tekemisiin. Suomalaisia blogeja on satoja, vaikka osa harrastajista on siirtynyt jo Instagramin tai Facebookin puolelle jakamaan kuvia ja juttuja tekemisistään. Minun kiinnostukseni kohdistuu myös vahvasti sellaiseen kuvataiteeseen, jolla on yhtymäkohtia nukkekoteihin ja seuraan jollain tavalla pientä kokoa taiteessaan hyödyntäviä taiteilijoita.

Hannan suosikkimateriaalit ovat villa, silkki, puuvilla ja pellava. Hän on kovasti innostunut neulomisesta, virkkaamisesta, huovutuksesta, kutomisesta, punomisesta ja ompelemisesta.

- Näiden lisäksi rakennan taloja puusta, paperimassasta, puupahvista ja kaikenlaisesta käsiin osuvasta, askartelen ja tuunaan, teen ihan kaikkea mitä mieleen tulee. Luonnonmateriaalit ja "oikeat" materiaalit ovat minusta parhaita, on kyse sitten savesta, puusta, kuiduista tai metallista. Harrastus on siitä ihana, että voi tehdä melkein kaikkea, mitä oikeassa koossakin voi tehdä. Uusien tekniikoiden opettelu ja uusiin materiaaleihin tutustuminen on loputtoman kiinnostavaa.

Kun nukkekoti on valmis voi sen sisustus hiljalleen muuttua, usein asukkaiden tarpeiden muuttuessa.

- Minulla on sellainen vähän ikävä tilanne, että tila alkaa loppua ja vaikka uusia taloja pitäisi päästä tekemään, niitä pitää harkita todella vakavasti, että oikeille ihmisille riittää tilaa meillä.

Hanna suunnittelee uutta kirjaa käsitöistä pienoiskoossa, eli juuri neuleista, virkkauksista ja huovutuksista. Sen on tarkoitus ilmestyä vuonna 2018.

Nukkekotikuvat/ Ritva Tuomi.

 

Tässä kolme tosi kivaa nukkekotikirjaa, joihin ainakin minä uppouduin pitkäksi aikaa, vaikka en harrasta ministelyä. Näitä voisi vain katsoa lapsenlapsen kanssa ja miettiä tarinoita nukketalon asukkaista. Myös miniatyyriesineiden teko alkoi innostaa, voihan niitä tehdä ilman nukkekotiakin, vaikka vain koristeeksi esimerkiksi ovikranssiin.

 

* Maria Malmström: Onnelin ja Annelin nukkekotikirja, 30 helppoa askarteluohjetta, Tammi

Onnelin ja Annelin taianomainen satumaailma avautuu Vaaksanheimojen mittakaavassa. Kaikki on pikkuruista – esimerkiksi ilmapallot, vaahtokarkit, tulppaanikimppu, suklaapiirakka, moppi, pullapelti, kattila, kattokruunu, anopinkieli, matkalaukku, aivan superihania! Kaikista on tarkat kuvitetut teko-ohjeet. Nukkekodin räsymatto on aivan ihana idea. Kankaalle liimataan langanpätkiä, aion heti tehdä postikorttiin vastaavan. Tätä voisi lukea kuin satukirjaa.

* Susanna Tunturi-Anttila: Nukketalosta nukkekodiksi – sisusta itse tehdyillä pikkutavaroilla, Moreeni

Tässä kirjassa valmistetaan muun muassa huonekaluja jäätelötikuista, lamppu vanhasta kartasta, kukkia suodatinpusseista ja lasimaalaus pakkausmuovista. Lisäksi opetellaan värjäämään polymeerimassaa ja muovailemaan siitä erilaisia ruokatarvikkeita. Kaiken pystyy valmistamaan vaikka keittiön pöydän ääressä. Ohjeet on niin paperilyhtyyn, kameraan, kiikariin kuin erilaisiin oviinkin.

* Hanna Meronen: Tee itse nukketalo, Moreeni

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.