Puikkomestarin pipokirja on ihana!

Puikkomaisterin alias Tiina Kaarelan Pipokirja on aivan superihana ja värikäs, juuri minun makuuni. Useimmat neulekirjat ovat skandinaavisen tyylikkäitä ja harmonisia, harmaita sävyjä ja rauhallista tunnelmaa. Niille on toki paljon kysyntää, mutta mahtavaa, että meille värin ja hulluttelun rakastajillekin on nyt neulomaan kutsuva kirja.

Tiina Kaarela kertoo kirjassa tarkkailleensa ihmisten pipoja, ja huomanneensa että suomalainen kiskoo päähänsä todennäköisimmin tylsän harmaan tai mustan pipon. Kaarela sen sijaan  haluaa päähineen herättävän huomiota.

- Päähine on oiva keino ilmaista rohkeutta, kohottaa mielialaa, leikitellä ja solmia kontakteja muihin ihmisiin. Tässä kirjassa on kaksi rohkeutta vaativaa pipoa: nimeltään Valtaoja ja Nguyen, Kaarela kertoo.

Kirja oli sikälikin yllätys, että otin sen iltalukemiseksi sänkyyn. Käsityökirjoissa on harvoin mitään varsinaista luettavaa, mutta Kaarela on kertonut hauskasti pipojen suunnittelusta ja pipomallina olevista ihmisistä. He ovat suomalaisia ja eurooppalaisia.

- Monen on ollut pakko syystä tai toisesta muuttaa pois kotimaastaan. Mukanaan he kantavat myös hyvin surullisia tarinoita. Perille kylmään maahamme päässeet tarvitsevat pipon lämmikkeeksi!

Tiina Kaarela antaa yhden kuvan ja ohjeen kirjasta ET:n lukijoiden käyttöön.

 

 

Yksinkertainen patenttineulepipo on varma valinta, jos etsit päähinettä, joka miellyttää miestä. Kaikki malleina toimineet miehet toivoivat Samuele-pipoa itselleen. Joudunkin varmaan neulomaan koko joukon niitä joululahjoiksi. Patenttineule on hyvin joustavaa, joten sama koko sopii lähes kaikille.

Nimen pipo sai kuvassakin mallina esiintyvän naapurin Samuelen (Samu) mukaan. Samu ja hänen toverinsa asuvat tyttäreni kodin pihapiirissä, ja olemme päivittäin tekemisissä. Samun perhe tuli Eurooppaan sodan runtelemasta Vietnamista. Samu on syntynyt täällä, mutta siteet vanhempien entiseen kotimaahan ovat edelleen olemassa. Samu on ihana naapuri, syömme usein yhdessä ja aika ajoin lainailemme toisiltamme tietokonetarvikkeita. Tätäkin kirjaa on tehty alkuun Samulta lainatulla näppäimistöllä ja näytöllä. Samu työskentelee audiovisuaalisella alalla.

Samuele

Tiheys 20 s = 10 cm
Koko 57-59 cm

Tarvitset

  • Arwetta Classic -lankaa: sinivihreää (811)
  • Lang Merino 120 -lankaa: lehmuksenvihreää (7463)
  • 3 mm:n pyöröpuikon
  • (3 mm:n sukkapuikot)

Ohje

Italialainen aloitus vaaleammalla langalla 61 s > 121 s (ALEMPANA TÄSTÄ LISÄÄ): Luo virkkuukoukun ja napulangan avulla 61 silmukkaa, joista tulee reunukseen yhteensä 121 silmukkaa. Neulo varsinaisella langalla 1 kerros oikein, 1 kerros nurin ja 1 kerros oikein.

Seuraavalla kerroksella (NP) *neulo ensimmäinen puikolla oleva silmukka nurin, nosta apulangan välistä pilkottava varsinaisella langalla tehty silmukan pohja puikolle ja neulo se nurin*. Toista *–* kerroksen loppuun. Sulje neule ja neulo 1 kerros 1 o, 1 n -joustinta, kunnes jäljellä on 1 silmukka, neulo se oikein yhteen kerroksen ensimmäisen silmukan kanssa. 120 s.

Neulo kymmenen kerrosta 1 o, 1 n -joustinta.

1. kerros vaaleammalla langalla: *1 o, 1 ps*, toista *–* kerroksen loppuun

Nyt työhön otetaan myös tummempi lanka:

2. kerros tummemmalla langalla: *1 ps, 1 nurin langankiertoineen (silmukkaan siis neulotaan mukaan edellisellä kerroksella tehty langankierto)*. Toista *–* kerroksen loppuun.

Jatkossa toista näitä kahta kerrosta, kunnes pipon korkeus luontireunasta mitattuna on 20 cm (tai 40 cm, jos haluat pitkän pipon):

1. kerros vaaleammalla langalla: *1 o langankiertoineen (= oikea patenttisilmukka, ops = silmukkaan neulotaan mukaan edellisellä kerroksella tehty langankierto), 1 ps*, toista *–* kerroksen loppuun

2. kerros tummemmalla langalla: *1 ps, 1 n langankiertoineen (= nurja patenttisilmukka, nps = silmukkaan neulotaan mukaan edellisellä kerroksella tehty langankierto). Toista *–* kerroksen loppuun.

Kavennuskerros: Neulo 7 s patenttia, *tee 4 silmukan kavennus, neulo 8 s patenttia*, toista *–* kerroksen loppuun.

Toista kerroksia 1. ja 2. neljä kertaa.

Huomaa: Laske kerrokset kuvioväristä silmukoista. Kun kavennuskerroksen jälkeen niitä on 4 ja olet neulonut viimeisen välikerroksen pohjavärisellä langalla, on uuden kavennuskerroksen vuoro.

Neulo jatkossa samanlaiset kavennukset samoihin kohtiin (keskimmäiset silmukat ovat aina samassa linjassa) ja vaihda työhön sukkapuikot, kun pyöröpuikolla neulominen käy hankalaksi, kunnes kavennusten välissä on 1 kuvioväristen silmukoiden pystyrivi.

Seuraava kerros: *3 silmukan kavennus, 1 nurja patenttisilmukka*, toista *–* kerroksen loppuun.

Katkaise langat ja vedä ne silmukoiden läpi.

Päättele langat huomaamattomasti, että voit käyttää pipoa kummin päin tahansa.

Neljän silmukan kavennus:

Ota kolme seuraavaa silmukkaa (1 oikea langankiertoineen, 1 nurja, 1 oikea langankiertoineen) neulomatta oikein puikolle, neulo kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen ja vedä ne neulomatta jätettyjen silmukoiden läpi. Keskimmäinen oikea silmukka jää päällimmäiseksi ja kaksi silmukkaa on kavennettu.

TÄSSÄ ITALIALAINEN ALOITUS TARKEMMIN:

Italialainen aloitus
Italialaista aloitusta käytetään, kun aloitetaan joustinneuleella. Koska reunasta tulee hyvin siisti ja joustava, se on usein paras tapa tehdä pipon suu. Luo virkkuukoukun avulla puolet tarvitsemastasi silmukkamäärästä. Jos ohjeessa lukee ”italialainen aloitus 61 s > 121 silmukkaa”, se tarkoittaa, että vaikka ensin puikolle virkataan 61 silmukkaa, niin valmiissa italialaisessa aloituksessa silmukoita on 121. Lopullinen
aloitukseen tuleva silmukkamäärä on siis 2 × virkatut silmukat – 1 silmukka.

Ota puikko vasempaan käteen ja virkkuukoukku oikeaan (mikäli olet oikeakätinen!), ota varsinaisesta neulelangasta väriltään poikkeavan väristä apulankaa ja tee sen päähän aloitussilmukka. Tee ensimmäinen silmukka puikolle siten, että teet uuden ketjusilmukan kiertämällä apulangan puikon alta ja vedät sen puikon päältä apulangassa olevan silmukan läpi. Tee näin puikolle tarvitsemasi määrä silmukoita. Lopuksi
katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Neulo nyt varsinaisella langalla 1 kerros oikein, 1 kerros nurin ja 1 kerros oikein. Jätä riittävän pitkä langanpää alkuun, koska sillä ommellaan päätellessä avoin sauma kiinni. Seuraavalla kerroksella (NP) *neulo ensimmäinen puikolla oleva silmukka nurin, nosta apulangan välistä
pilkottava varsinaisella langalla tehty silmukan pohja puikolle ja neulo se nurin*. Toista *–* kerroksen sen loppuun. Silmukkamäärä on nyt se, joka työhön tarvitaan. Neulo muutama kerros 1 o, 1 n -joustinta ja pura apulangalla tekemäsi ketjusilmukat. Yleensä neulon joustimen melkein kokonaan tasoneuleena ja vasta viimeisillä kerroksilla suljen neuleen.

 

Tiina Kaarela: Puikkomaisterin pipokirja, Moreeni.

Nguyen-niminen pipo on todella näyttävä! Jos kaipaa hillitympää, sen voisi tehdä yksivärisenä. Mutta tämä on varsin kohottava malli. Päähineen pagodimainen muoto ja rakenne syntyy langan paksuuden vaihteluista, levennyksistä ja kavennuksista ja puikkokoon vaihtelusta. Mallina on Siri, vauvana Sri Lankasta adoptoitu nuori nainen.  

Tämä Fausto-baskeri on niin värikylläisen mainio, että taidan aloittaa tällä pipokauden. Tiina Kaarela on käyttänyt tähän jämälankoja. Iloinen malli on Fausto, Tiina Kaarelan vävy.

Tämä Hodan-pipo on veistoksellisen upea. En ole varman, sopiiko tämä minun päähäni, mutta aion kokeilla värikkäämmällä langalla. Hatun muoto saadaan pingottamalla jäykällä muoviletkulla. Mallina on somalialaissyntyinen Hodan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia