Himmeli on kaunis, pyhä ja harmoninen

Mustasaaressa Vaasan kyljessä asuva himmelisti Eija Koski kertoo, että himmelit ovat täyttäneet hän arkensa jo seitsemän vuoden ajan.

- Ajattelen himmeleitä, puhun niistä miehelleni ja  teenkin niitä lähes päivittäin. Meillä on kotona himmeli joka huoneessa, olohuoneessa telkkarin paikalla, koska sitä ei ole, Eija toteaa.

Eijan ihastus himmeleihin syttyi jo lapsena.

- Tätini maalaistuvassa pyörähteli ilmavirrassa olkihimmeli, jota tuijotin lumoutuneena. Vuonna 1993 menin himmelikurssille ja lopulta aloin itse opettaa, aluksi Vaasassa, sitten muualla Suomessa ja nyt ulkomaillakin. Maatilan emäntänä opin mieheni perässä tuntemaan vuoden kierron ja aistimaan korret sormissani. Ilman häntä minusta ei olisi tullut himmelistiä. Himmeleihin käytettävä ruis on viljoista kauneinta, oikeaa talonpojan kultaa.

Himmeli ei ole pelkästään perinteinen suomalainen joulukoriste, vaan se on sieluun saakka ulottuva mielentila.

- Himmelissä on jotain suurta, kaunista ja syvästi harmonista. Himmelin henki muuttuu koon, materiaalin ja mallin mukaan, Eija toteaa.

Ruis on Eijan lempimateriaali himmeleissä.

- Olen ihan rakastunut siihen, sillä se on aito ja oikea. Saan kerättyä sen omin käsin omilta pelloilta.  Kun pidin Japanissa himmelikursseja 60 kurssilaiselle, ihmettelein, ettei olki särjy heidän käsissään. Muun maalaisten käsissä olki nimittäin hajoaa helposti. Olen tullut siihen tulokseen, että se se johtuu japanilaisten keskittymisestä ja kiireettömyydestä. Me muut länsimaalaiset olemme hätäisempia ja tahdomme saada nopeasti ja tehokkaasti asiat tehtyä. Japanissa kurssilaiset kunnioittavat materiaalia, ja tekevät työtä levollisen tuntuisesti.

Suomalaisissa kodeissa himmelit usein pölyttyvät kaapeissa odottamassa joulua. Maailmalla niistä on tulossa trendikoriste, jossa yhtyvät luonnon pyhyys, puhdas muoto ja ekoystävälliset materiaalit. Esimerkiksi japanilaiset rakastavat himmelin yksinkertaista muotoa.Himmeli tehdään muutamista yksinkertaisista materiaaleista, mutta valmiin esineen tasapaino ja kestävyys on loistava.

Pienimmät Eijan tekemät himmelit mahtuvat kämmenelle. Suurimmat ovat monta metriä korkeita. Vähimmillään pillejä on himmelissä kaksitoista, enimmillään niitä kuluu noin 3 000.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Eija jätti työnsä yliopistotutkijana ja ryhtyi opettamaan himmelinrakennusta ammatikseen. Siirto kannatti, sillä perinteinen käsityötaito on nyt nosteessa.

Eija on julkaissut kolme himmelikirjaa ja niiden myötä hän on ottanut muitakin materiaaleja käyttöön kuin oljen. Kirjan ohjeissa on käytetty myös muovipillejä, metalliputkia, paperia, meriruokoa, kirpparilta ostetun 70-luvun oviverhon bambua ja mitä tahansa onttoja heiniä.

- Himmelissä kiehtoo rajattomuus ja monet ulottuvuudet. Ensimmäisessä himmelikirjassani tavoitteenani oli saada lukijat ymmärtämään, että himmeli ei ole vain joulukoriste, vaan kokovuotinen joka huoneeseen sopiva sisustuselementti. Kolmannessa kirjassa koskettavat kokemukset nousevat tärkeiksi. Olen tavannut niin paljon kiinnostavia ihmisiä ympäri maailmaa himmeleiden merkeissä. Kirjani ovat minulle hyvin henkilökohtaisia, tein ne yksin mökillä.

Moni olettaa himmelien teon olevan vain mummojen puuhaa, mutta Eija kertoo himmelikursseilla käyvän  kaiken ikäisiä ihmisiä, miehiä ja naisia, maalaisia ja kaupunkilaisia. Hän pitää niitä kotitilallaan vanhaan navettaan tehdyssä kurssitilassa. Kosken luomutila on Martoisten kylääss Mustasaaressa, aidossa maaseutuympäristössä.

- Toisen himmelikirjan kirjoitin ruotsiksi. Sen julkistamistilaisuudessa Tukholmassa oli  urbaaneja trendi-Stefaneita ja toisaalta käsityöläisiä.

Eijan himmelikirjoja on käännetty ruotsiksi, espanjaksi, englanniksi ja japaniksi. Niinpä himmelikursseja kysytään ulkomaillekin. Himmeli on kaikilla muillakin kielillä himmeli.

- Viime vuonna minulla oli Tokiossa himmelinäyttely galleriassa, jossa ovat aiemmin olleet esillä Tove Jansson ja Alvar Aalto. Nyt siellä on esillä Marimekkoa. Kesällä olin Hokkaidolla koko viikon kestävässä tapahtumassa, Himmelifriendship 2017. Pidin siellä kaksi himmelikurssia 60 ihmiselle. Oljet toin mukanani Mustasaaresta omilta pelloilta. Japanilaisten mielestä himmeleissä on jotain pyhää.

Suomalainen himmeli kiinnostaa Japanin lisäksi erityisesti Sveitsissä, Espanjassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.


Viime vuonna Eija  opetti himmelin tekoa käsityöristeilyllä Vaasasta Uumajaan. Sama suosittu risteily järjestetään myös ensi vuoden alussa, 27.1.2018.

www.juthbacka.fi/ilmoittautuminen/slojdfestivalen-fi-fi

 

Himmeli on majesteetillisen rauhallisinen, sopusoinnussa muun sisustuksen kanssa. Kaikki tämän blogin upeat kuvat ovat Katja Lösösen ottamia. Ne ovat Himmelin harmonia -kirjassa.


 

 

HIMMELI.  Maahenki 2012. Kirja on käännetty myös englanniksi.

Himmeli geometrisk halmslöjd förr och nu. Natur och Kultur 2016. Kirja on saatavilla ruotsiksi ja espanjaksi.

HIMMELIN HARMONIA: Maahenki 2017. Julkaistiin yhtä aikaa suomeksi ja japaniksi. Tulossa saksankielinen käännös.

Lisää Eijan kursseista:

www.ekoart.fi



 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.