Mira Ekonen & Kaapelitehtaan Kässäfestarit 10.-11.5. - yhden naisen hullun hauska hanke!

Espoolainen Mira Ekonen, 43, polkaisi yksin käyntiin Kässäfestarit. Tuosta noin vain, varasi  jo viime kesänä Kaapelitehtaan kahdeksi päiväksi eli 10.-11.5.2019. Mistä moinen hullunrohkeus kolmen pojan äidillä?

- Kyllä tähän varmasti pientä hulluutta tarvitaan, mutta kun on tarpeeksi intoa sekä laajat verkostot, niin kyllä se onnistuu. Enhän minäkään tätä ihan yksin tee, pidän vaan langat käsissäni, Mira toteaa vaatimattomasti.

Mira on käsityöihminen henkeen ja vereen. Hänellä on vahva käsityöalan koulutus ja työkseen hän on kurssittanut ihmisiä jo vuosia niin työväenopistolla, Kaisankodin luovana innostajana kuin omassa Askartelu Amalia -yrityksessään.

- Kun aloitin kulttuurituottajaopinnot Humakissa syksyllä 2016, päätin että "käsityö ja yrittäjyys pois minusta". Mutta jo ensimmäisellä kurssilla kirjoitin auki kässäfestarit ja tässä sitä nyt mennään. Olen koulussa tapahtumaan liittyen
laskelmia. Tuotan Kässäfestarit ilman lainaa tai muuta rahoitusta. Olen tehnyt useimmat koulutyöt, kuten talouskurssien laskelmat tapahtumaan liittyen. Laskujen tulos on se, että tapahtuma ei tule tuottamaan tappiota. Valtavaa työmäärää mahdollisesti palkatta ei tietysti lasketa mukaan.

Mira on nyt opintojensa loppusuoralla ja valmistuu syksyllä kulttuurituottajaksi (amk).

- Pyrin tekemään kässäfestareista opinnäytetyöni ja viimeisen harjoitteluni. Kässäfestarit päättävät opintoni.

Rakkaudesta käsitöihin syntyi kässäfestarit

Kässäfestarit lähestyvät kovaa vauhtia. Paikalla 10.-11.5. on noin 60 yrittäjää. Tapahtuma on hiukan erilainen kuin perinteiset käsityömessut. Toki on paljon myytävää, niin valmiita käsitöitä kuin raaka-aineitakin. Mutta tärkeässä osassa ovat elämykset, työpajat, ohjelmalavan tarjonta ja käsillä tekeminen.

Voit ommella kokoon taittuvan lankaroskiksen, maalata maatuskanuken ja seurata tennistossujen maalaamista. Tuula Kyrölä luennoi YouTuben ja Pinterestin käytöstä käsitöissä sekä niiden hyödyntämisestä ansaitsemiseen. Tekemistä löytyy niin kalenterin tuunaajille, neulojille, ompelijoille, nukkekotiaskartelijoille kuin tilkkuilijoille. Paikalle on tulossa näytteilleasettajia myös USA:sta, Kanadasta, Hollannista, Ruotsista,  Virosta sekä Ukrainasta.  

- Olen iloinen siitä, että paikalla on hyvin monenlaisia toimijoita. On skräppäystä, mixed mediaa ja monenlaista uutta ja ihmeellistä, mutta myös perinteisiä tuohi-, risu- ja kaislatöitä. Tutkija Minna Huotilainen pitää perjantaina klo 17 luennon käsityön merkityksestä aivoille. Hilmalan osastolla on pystypirtapuita, joita pääsee kokeilemaan kankaankudontaa. Lankavan osastolla virkataan Molla Millsin johdolla, luettelee Mira muutamia makupaloja.

Facebookin tapahtumasivulla Kässäfestareita on käynyt tutkimassa jo 80 000 ihmistä. Eli porukkaa on varmaan tulossa. Miran tulevaisuuden unelmatyö on tapahtumatuottaja. Toivottavasti kässäfestarit menestyisivät  ja siitä tulisi jokakeväinen tapahtuma. Mira paljastaa, että ensi keväälle on jo alustava varaus tehty. Tässä hiukan makupaloja festarien tarjonnasta.

   

Jaana Öljymäki on tuohitöiden mestari Pohjois-Pohjanmaalta, Haapajärvellä. Hän näyttää niiden tekemistä Kässäfestareilla.

- Ensimmäisen tuohityöni tein vuonna 1996, kun osallistuin tuohiasulla kansainväliseen fantasiavaatekilpailuun, jonka jälkeen opettelin punontataitoa vähitellen lisää. Olemme äitini Eeva Rutasen kanssa julkaisseet Tuohitöiden käsikirjat 1 ja 2. Tuohituotteissa minulla on oma tuotemallisto, jossa hyödynnän sekä perinteisiä että nykypäivän valmistustapoja ja tyyliä. Valikoimassani ovat korut, leipäkorit ja muut käyttötuotteet.

Lankava tuo Molla Millsin osastolleen pitämään työpajaa. Siellä virkataan kuvan mukainen jäätelökassi.

Reumaliiton pisteellä pääsee kokeilemaan neulahuovutusta ja perjantaina 10.5. klo 13 on esitys reuman ja käsitöiden tekemisen yhdistämisestä. Ritva Karhunen puhuu kokemuksen äänellä, välillä pystyy tekemään hyvin käsitöitä, joskus huonommin. Reumaliitossa on noin 150 yhdistystä, joissa on tarjolla muun muassa käsityö- ja askartelutoimintaa.

 

Ukrainalaisen Mary Groz feltin tytöt esittelevät hassuja hattuja tässä kuvassa. Oikealla oleva Marija tulee myymään Kaapelitehtaalle hassuja huopahattuja.  

Lost Coast Designs tuo Kässäfestareille myyntiin uusia suomalaisia tekstileimasimia. Tule messuille tsekkaamaan kaikki tekstimallit. Leimasimia on painettu vain rajallinen määrä, joten kannattaa olla nopea.

Kenkämaakari Aleksi Lydman esittelee kevään uusia töitään sekä pitää näytöksiä kenkien maalaamisesta.

Kässäfestarella on todella paljon lankamyyjiä, osa ihan pieniä yrityksiä. Nämä ovat Ekolikan lankoja. Ekolikka on eettisiin ja ekologisiin lankoihin erikoistunut lankakauppa verkossa. Valikoimassa olevat langat ovat mahdollisimman vähän käsiteltyjä, niissä ei ole perinteistä superwash-käsittelyä ja kaikki myytävä merino on mulesing-vapaata. Mukaan Kaapelille lähtee 100% villojen, nokkos- ja hamppulankojen, kuitubambujen ja luomumerinoiden lisäksi pieniä eriä puuhelmiä, retronappeja, vanhoja kankaita ja kangasnauhoja. Käy tutustumassa Ekolikan tuotevalikoimaan osoitteessa www.ekolikka.fi

Mira Ekonen on markkinoinut tapahtumaa lähinnä Facebookissa ja some-kanavissa. Hän painatti myös flaijereita eli lentolehtisiä. Minäkin otin niitä ison nipun ja jaoin niitä suoraan postilaatikoihin Helsingin Malmilla, Loviisassa ja Kankaanpäässä.

Lisäksi tein itselleni hauska leikin ja kiinnitin niitä maalarinteipillä eri paikkoihin ympäri Suomea.Siinä tuli ihan sellainen jännä kielletyn hedelmän maku. Pidin flaijereita ja maalarinteippiä kassissa ja "iskin" aina sopiviin paikkoihin. Niitä on muun muassa muutaman IC-junan vessassa, Kankaanpään opiston ilmoitustaululla, Parkanon kirjastossa ja Mikkelin Kenkäveron kahvilassa.

Kässäfestarien flaijeri infoaa ihmisiä Pieksämäen asemaravintolan vessassa.

Flaijeri pääsi myös Pieksämäen aseman odotushuoneen kirjahyllyyn.

Se asettui hyvin Vantaan Korsossa marketin ilmoitustaululle myytävän pakoputken ja talvirenkaiden alle.

Se on myös edelleen Parkanon rautatieaseman ilmoitustaululla.

Kässäfestarit 10.-11.5.2019

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki.

www.kässäfestarit.fi

facebook.com/kassafestarit/

Sisäänpääsy 10 euroa/ päivä ja 18 euroa/kaksi päivää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.