Näin saat vanhalle kirjalle uuden elämän

Kirpputorit ovat väärällään vanhoja, hylättyjä kirjoja. Kaikkea ei huolita sinnekään. Vähiten haluttuja ovat vanhat tietosanakirjat ja oppikirjat. Mutta kekseliäs käsityöihminen saa kaikesta hylätystä jotain aikaiseksi.


Työväen- ja kansalaisopistot järjestävät kierrätyskäsityökursseja, joilla voi tehdä kirjalle uuden elämän. Aiheesta voi googlettaa lisää kansainvälisiä tuulia hakusanalla ”altered books”.


Helsinkiläinen Saija Flinkkilä lähti viime talvena Kauhajoella kirjan uusi elämä -kurssille. Viikonlopun aikana lääketieteellisestä opuksesta jalostui mahtava käsilaukku.


– Työpaikkani vieressä hammaslääketieteen kirjastossa myytiin eurolla yli 50 vuotta vanhoja jykeviä opuksia. Ostin muutaman ajatuksena tehdä niistä jotain.


– Ensin otin sisukset pois – ne käytän myöhemmin johonkin muuhun askarteluun. Ompelin ja liimasin pahvista ja kankaasta laukulle vuorin. Koristeeksi värjäsin pitsiä kahvilla. Kirpparilta löytynyt vanha leivosvuoka litistettiin, siihen tehtiin reikiä ja niihin pujotettiin Budapestista ostettuja helmiä. Kassi on muuten valmis, mutta kahvat puuttuvat vielä!



Toinen Saijan kurssilla tekemä hieno teos on ”Pölysieppari”. Joku askartelijan sielua tuntematon kauhisteli kirjateoksia, että hän ei ottaisi moisia pölynkerääjiä kotiinsa. Siitä syntyi nimi tälle teokselle.


– Se on tehty mummuni vanhasta Monte Criston kreivistä, jossa oli 800 sivua. Aloin taitella sisusta kuten tekisin ovikoristetta, jätin kannet paikoilleen. Mutta huomasin, että suuren sivumäärän takia ovikoristetta ei tästä synny. Otin kannet pois ja jatkoin sivujen taittelemista. Niistä muodostui lieriö, joka pysyy hyvin pystyssä pöydällä. Päälle laitoin leivosvuoan, kuohuviinipullonkorkin ja pellavalankatupsun. Se on pianon päällä kotona. Ja kansista voi vielä tehdä jotain ihan muuta!


Persoonallisia ovikoristeita




Vanhoista kirjoista voi tehdä myös hyvinkin monenlaisia ovikoristeita taittelemalla sivuja. Tässä ovikoristeeseen lisättiin vielä sanomalehdestä ja silkkipaperista taiteltuja ruusuja.
 



Tässä taulussa on hyödynnetty tietosanakirjan kartta. Se liimattiin pahville ja päälle kiinnitettiin rautalangalla ruosteiset aterimet. Rautalanka peittyy pitsillä.



Tässäkin on innostuttu vanhasta Fakta-tietosanakirjasta. Menneet maat kuten Neuvostoliitto ja Tsekkoslovakia ovat erityisen hauskoja taustoja. Tässä karttoja virkistettiin vielä vanhoilla napeilla.



Tämä taittelutapa vaatii hiukan enemmän, siinä jokainen sivu taitetaan kaksi kertaa. Hillityn vanhan näköinen paperipinta syntyy värjäämällä paperi kahvilla.



Uudella taittelutyylillä ja kangasruusuilla syntyy pöytäkoriste.



Kierrätyskäsityökurssilla Kankaanpään opistossa kesällä syntyi persoonallinen valokuvakehys vanhoista kirjoista.



Taustapuoli on siistitty liimaamalla siihen erivärisiä paperipalasia.



Vanhasta kirjasta voi tehdä myös suojuksen ruokalistalle tai syntymäpäiväkortin innokkaalle ruuanlaittajalle.



Pienestäkin kirjasta syntyy kiva ovikoriste. Tämä oli pienen virsikirjan kokoinen.

Ahvenanmaalla Maarianhaminassa oli kiinnostava Litteretur-projekti. Emmaus, Ahvenanmaan taideseura ja Ålands slöjd- och konsthantverk pistivät viisaat päänsä yhteen. Syntyi kiinnostava näyttely maarianhaminalaiseen galleriaan.






Värikkäät nuorten kirjat eivät yleensä motivoi romanttisen ovikoristeen luomiseen. Mutta niistä syntyi monen tekijän yhteistyönä hauska tuoli ja pöytä!



Kirjanipusta saa vyön avulla mainion lampunjalan.



Kirjan sivuista voi punoa herkän lampunvarjon.





Kirjasta voi tehdä torson.



Kirjasta voi kaivertaa purkin yrteille.




Vanhasta kirjasta saa jopa veistoksen, kun poistetut sivun liimaa näin.



Ihan omanlaisen kolmiulotteisen kortin voi tehdä näin.



Oma suosikkini näyttelyssä oli tämä osittain "kiharrettu" kirja. Nyt vain ideoimaan ja luomaan omia kirjateoksia!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.