Tämä askartelu on nyt kuuminta hottia

Betoniaskartelu on nyt käsitöiden suosituin muotijuttu. Netti pursuilee ihania kuvia betonista tehdyistä ruukuista, kynttilänjaloista ja esineistä. Kaikissa niissä on rouheaa karismaa.


Niinpä minäkin päätin ryhtyä betonointihommiin ystäväni Saija Flinkkilän kanssa. Ensin keräilimme kaikenlaisia purkkeja muoteiksi:  maito-, viili- , Pringles- ja jugurttitölkkejä. Mökiltä tuotiin vanhat kulahtaneet ämpärit ja vadit muotiksi. Säästettiin niin kahvipusseja kuin sampoopullojakin.


Materiaali ei ole kallista. Haimme rautakaupasta 25 kilon säkin nimeltä Sementtilaasti S30.  Se maksoi 6,50 euroa. Keräsimme kamppeemme ja lähdimme lapsuudenkotini pihalle leikkimään.


Ihan totta, leikiltä se tuntui! Kun sekoitteli vanhalla puuharukalla betonia ja vettä ja taputteli sitä muotteihin, tuli todellakin mieleen muinaiset hiekkalaatikkoleikit. Puuhailu oli valtavan hauskaa, vei ihan mennessään tuntikausiksi.


Kumpikaan ei ollut ennen tehnyt betonitöitä, mutta halusimme kokeilla miten homma toimii. Teimme muutamia töitä ja jätimme ne kuivumaan viikoksi. Tuotokset olivat kuivuneet todella hauskasti.


Täytimme pienet kumisaappaat betonilla ja painoimme siihen jugurttipurkilla kolosen isoa kynttilää varten. Purkissa täytyy olla vaikka kiviä painona, ettei se nouse pintaan. Kuivuneet saappaat täytyy leikata muotista pois. Isoista saappaista voisi tehdä vaikka kukkapurkin tai ovistoppari. Eikä saappaita tarvitse kokonaan täyttää, vaan varren voi leikata lyhyemmäksi.




Arvaisitko, mikä näissä on ollut muottina? Muoviset pesupallot ja Juhlamokka-pussi. Kahvipussi kaadettiin puolilleen betonia ja pussia rustisteltiin narulla yläosasta, jotta se kuivui tuohon muotoon.  Kaikkiin painettiin tuikkukynttilä muotin paikaksi.

Kun pyyheliinan kastelee betoniin ja asettelee kumollaan olevan ämpärin päälle niin se kuivuu hauskaksi ruukuksi. Ruukussa voi pitää vaikka kukkaa pihalla. Keskellä olevat kaksi kynttilänjalkaa on valettu lasiseen murukahvitölkkiin. Muotti hajotettiin kalauttamalla sitä vasaralla, muovipussi toki turvana. Kakkuvuoassa tehty kranssi saa myöhemmin koristeita pitsistä. Kätevä voisi tehdä vaikka omat laatat pihalle. Kuvassa oleva laatta on kovetettu Lidlin kanasuikalerasiassa, jonka pohjasta tulee kiva muoto.




Koko illan terapeuttisin tehtävä oli uusin sukkahousuvinkki, jonka Saija oli löytänyt netistä. Polvisukkaan kauhottiin betonimassaa, solmut molemmissa päissä muotoilivat siitä pallon. Sitten pallon ympärille sidottiin narua, jolloin siitä tuli kurpitsa. Tai joku voisi nähdä sen juustona tai valkosipulinakin. Näistä olimme kovin innoissamme sekä märkinä että kuivina tuotteita!

Uusia muotteja alkaa nähdä koko ajan ympärillään. Pienet koiranruokakipot olivat hauskan muotoisia ja niistä sai mainion tuikkualustan. Vanhat pöytäliinat kasteltiin löysään betoniin toiveissa että niistä tulisi pöytäliinapainoja tai pannunalusia. Kuvan kranssi on tehty vanhassa kakkuvuuassa.

Yksi hauskimmista viritelmistä oli vanha poppanakassi, josta halusimme kukalle suojaruukun. Jotta se kuivuisi sangan ylhäällä ja sopivan huolettomasti, sille piti rakentaa kuivatusteline!

Betonikassista tuli todella namu!

Raparperin lehtien päälle ladotusta betonista tuli todella kaunis. Se voisi olla esine sellaisenaan, pihalaatta, kynttilälautanen tai vaikkapa ovikoriste.

Vanhan vadin pohjalle laitettiin pöytäliina ja betonia. Siitä tuli tämmöinen! Pöytäliinan voisi repiä poiskin, jolloin kuvio jää laattaan. Mutta tämä on söpö tämmöisenäänkin.

Pöytäliina kasteltiin löysään betoniin ja kuivattiin ämpärin päällä.  
Kukka sai uuden suojuksen ruukun päälle.



Kaikista hauskin kokeilu oli ruostunut lättypannu. Siitä työstämme pitseillä ja ehkä narulla tuikkukipon.

Ensimmäinen betonointi-ilta oli niin hauska, että seuraavalla kerralla ostettiin 50 kiloa betonia ja kaikki meni.



 


Betoniaskarteluun tarvitset:


  • Kuivasementtiä nro 30
  • Hengityssuojain
  • Työhansikkaat tai kumihanskoja
  • Vettä
  • Astia sekoittamista varten
  • Keppi, kauha tai lapio
  • Erilaisia astioita muoteiksi

1. Sekoita massa ämpärissä. Lisää vettä varovasti vähän kerrallaan.  
Seoksen pitää olla niin paksua, että siitä voi muokata möykyn kämmenelle, mutta niin löysää, että möykky menettää muotonsa jos kättä ravistaa. Käytä sekoittamiseen vaikka vanhaa puuhaarukkaa. Kosteassa sementissä on kalsiumhydroksiidia, joka saattaa ärsyttää ihoa. Käytä siksi aina käsineitä, kun sekoitat ja valat betonia. Jos märkää betonia joutuu iholle, pese se pois vedellä ja saippualla.


2. Levitä betoni muottiin huolellisesti. Ole erityisen tarkkana reunoissa ja kulmissa, jotta väliin ei jää ilmaa. Kopistele muottia kun se on täynnä. Näin isot ilmakuplat lähtevät pois. Ilmakuplia voi myös jättää näkyviin, jos haluaa ilmeestä rouhean.


3. Anna esineiden kuivua rauhassa vähintään kolme vuorokautta, mielellään kauemminkin. Halutessasi voit viimeistellä kuivuneen betoniesineen pintaa hiomalla.


Tee näin:


  • Etenkin kynttilänjalkojen materiaalina betoni on mitä mainioin: betoni pitää ulkoroihun ja pienet tuikut paikallaan. Siitä saa tehtyä tukevat jalat ja pienetkin kynttilänpätkät voi polttaa loppuun betonijalassa.
  • Betoniaskartelusta innostuvan ei tarvitse mennä kurssille, sillä käynti rautakaupassa riittää. Tarvikkeet ovat yksinkertaiset: sekoitusastia, betonia ja vettä. Sekoittamiseen voit käyttää vaikka vanhaa puuhaarukkaa tai tukevaa kauhaa.
  • Keräilyvauhtiin päästyään huomaa pian yhä jännittävämpiä esineitä, joita voisi käyttää joko muotteina tai kuviopintoina.


Betoniaskartelijan vinkit


  • Sekoita aluksi muutaman kerran pieni erä massaa. Puoli ämpärillistä kuivabetonia on määrä, josta naisihminenkin selviää.  Näin saat tuntuman siitä, millaisella massalla haluat työskennellä.  Betoniaskartelua on viisainta harrastaa ulkona, sillä puuha on pölyistä.
  • Lisää vesi pienissä erissä ja kokeile, millainen paksuusaste on omaan työhön hyvä. Löysä betoni valuu paremmin muotin pieniin koloihin. Mutta toisaalta löysässä betonissa kynttilät nousevat helposti ylös, ja niitä pitää painella ja suoristaa kuivumisen aikana • Karkeasta betonista voi helpommin muotoilla pinnan rouheaksi ja eloisaksi.
  • Valetut esineet ovat kestäviä ja niitä voidaan pitää ulkona ympäri vuoden. Kun betoni sammaloituu, esineestä tulee vain kauniimpi.  
  • Betoninvalu on hauska harrastus, joka vie mukanaan. Pian alat nähdä "muotteja" kaikkialla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia