Käsityömessuilta löydät parhaat joululahjat

Kävin ensimmäistä kertaa Lahden Kätevä & tekevä -messuilla 5.11. ja siellä paljon kiinnostavia uusia tuoteita ja tekijöitä. Seuraavat kiinnostavat käsityömessut ovat Tampereella 18.-20.11. Moni näistä Lahden messuilla olleista tulee myös Tampereelle.


Pia Temisevä Kangasalta tekee tätä aitoa kotimaista käsityötä yhden naisen yrityksessään. En ollut koskaan nähnytkään Tablet Strap-tuotetta. Se on Strap on tabletille nahasta tehty apuväline, joka säästää käden lihaksia ja niveliä ja tuo lisää käyttömukavuutta koneellesi. Voit pyöritellä tablettia kämmenelläsi miten päin vain  käden väsymättä ja ilman, että sinun tarvitsee pelätä koneen lipsahtamista. Hinta 30 euroa.


 




- Hankin iPadin ja perehdyin siihen muutaman päivän liiankin intensiivisesti – kipeyttäen pahasti käteni. Myös moni ystävä valitteli, että se on liukas ja lipsahtaa helposti kädestä. Piti siis keksiä jotakin, joka toimisi hihnana ja helpottaisi tabletin pitelyä rasittamatta kättä. Ajatus siitä, kuinka tarjoilijat tekevät työtään juolahti mieleen – ammattilainenhan ei kanna koskaan edes yhtä lautasta pihtiotteella, etusormen ja peukalon välissä, vaan aina niin, että paino jakautuu tasaisesti koko kämmenelle, Pia kuvailee.


- Tästä lähti mittailu, leikkaaminen ja ompeleminen. Lopulta päädyin hämähäkkimäiseen muotoon, joka jättää kaikki tärkeät näppäimet ja kameran esille, mutta tukee kättä niin, että ranteen ja käden nivelet ja lihakset eivät rasitu. Ja jossa on paikka hihnalle, jotta laiteen voi tiputtaa helposti vartalon sivulle. Materiaaliksi valikoitui luonnollisesti nahka, olihan se jo muutoinkin päämateriaalini, mutta myös sen luontaisen kitkan takia, joka pitää Tablet Strapin hyvin paikoillaan. Tarvittavan jouston tuo napakka kuminauha, mahdollistaen eri kokoisten käsien napakan otteen. Kirkkaat sävyt ovat ylellisen pehmeää poronnahkaa, sellaisia vuotia, jotka eivät arpisuutensa tai muiden vuodassa olevien virheiden takia kelpaa vaateteollisuudelle, mutta soveltuvat loistavasti pieniin tuotteisiin. Taustan pyörylä tukee käden selkää, jotta kämmenen pienetkin lihakset pysyvät rentoina. Se on hiukan vahvempaa, verhoilunahkaa, jonka hankin kotimaisen huonekaluteollisuuden ylijäämäpaloista.


Tablet Strap verkkokaupasta www.houseofsimone.fi


Sammutuspeitto piiloon


Paimiolainen Salla Axelin valmistaa käytännönläheisiä käyttötuotteita kotiin. Materiaaleina hän käyttää etupäässä betonia ja tekstiileitä.



Ihanan rouheasta betonista syntyy pajalla niin tulilehtiä, vateja, kulhoja kuin alustojakin. Tulilehti on ulkotulen alunen, jonka päällä voi polttaa roihuja terassilla, laiturilla ja nurmikolla. Laakeita vateja voi käyttää pannunalusina, kynttilänalusina ja kylmäalusina kattauksissa (viilennys ensin pakastimessa). Vadeissa ja raparperialusissa on pohjassa huopatassut. jotta ne eivät naarmuta pöytiä. Kaikissa betonitöissä on lakkapinnoite, jotta ne eivät pölyä eivätkö ime likaa. Tulilehdet maksavat 29 e, vadit ja aluset 11- 34,50 e.



- Sammutuspeite ja sammutuspeitepiilot ovat varsinaisia pikasisustajia. Sammutuspeitteen voi hyvillä mielin asettaa seinälle näkyvälle paikalle, kun se sopii kauniisti sisustukseen ja samalla luo turvaa hätätilannetta varten.
Sammutuspeitteitä ja -piiloja saa kaikissa värikartan väreissä. Tuotteita saa yksivärisenä, kankaiden yhdistelmillä ja koristeltuna "Sammutuspeite"-kirjailulla tai rautalankasydämellä /-veneellä. Sammutuspeite 28,50 e ja pelkkä sammutuspeitepiilo 16,50 e.



www.sallanpaja.fi


Heleganssi - farkkujen uusi elämä


Kuva: Reetta Tiainen


Siilijärveläinen Heli Kosonen tekee Ompelimo HeliKossa upeita takkeja kierrätetyistä farkuista. Erikoiseksi ne tekee se, että farkut värjätään ja takkiin yhdistetään muitakin kankaita. Kuvan ihana takki maksaa 450 e.


- Teen uutta ja korjaan vanhaa. Muodistan ja muokkaan, yhdistelen ja erottelen. Teen täysin uusia luomuksia jo olemassa olevista vaatteista. Viimeisin innovaationi keskittyy vanhojen farkkujen uusiokäyttöön ja siitä syntynyt vaatemallisto sai nimen Heleganssi. Sivustoltani löytyy laaja valokuvakokoelma jo toteutetuista töistä, niistä voit poimia ideoita omien lempifarkkujesi uuteen elämään, Heli Kosonen kertoo


Heli Kososen takkeja esitellään Tampereen kädentaitomessuilla muotinäytöksissä ja hän on myös itse paikalla myymässä takkejaan.


Ompelimo HeliKo,     


     www.heliko.fi 


Kiva kaupunkiheijastin



Muotoilija Marianne Valola on suunnitellut Lahen raita -kuosin.



- Vuonna 2012 Lahden kaupungille päätettiin tehdä oma perinnekangas, koska nuorella kaupungilla ei sellaista vielä ollut. Kyselin ihmisiltä, mikä on parasta, kauneinta ja rakkainta Lahdessa.  Ihmiset kertoivat ihania tarinoita, muistoja ja ajatuksia. Näiden tarinoiden pohjalta suunnittelin Lahen Raidan. Monta luonnosta meni ensin syttykoriin ja monta koemallia piti paukuttaa kutomakoneessa ennenkuin kangas vihdoin sai lopullisen muotonsa ja värinsä, Marianne Valola toteaa.


Lahen Raidassa näkyvät Vesijärven aallot, ja kankaassa on harjujen korkeudesta kertovia karttaviivoja. Valkoiset hanget ovat saaneet myös omat raitansa ja metsäluonto on läsnä rauhallisessa vihreässä. Viipurin perintöä muistetaan samalla vihreällä sävyllä, joka on Viipurin kansallispuvussa. Puu- ja sahateollisuudesta kertoo sirkkelin terää muistuttava vinoripsikuvio. Kaiken sitoo yhteen Lahen nauha, puuvilla-pellavainen kudottu nauha, jossa on savupiipputeollinen tunnelma. Lahen Raita -villakangas ei ole kansallispukukangas. Kansallispuvut kokoaa kansallispukuneuvosto, ja ne pohjaavat 1700- ja 1800-lukujen taitteeseen.



Messuilla Mariannella oli mukana suunnittelemiaan hauskojaCE-hyväksyttyjä kotikaupunkiheijastimia.


 



Lahti-heijastimet maksavat 5 euroa/kpl, Hollola-heijastin 6 euria ja Oulu-heijastin 7 euroa.



 


www.valolat.fi


Hauskat pyllynpäreet


Seuraavat tuotteet eivät sovi tiukkapipoisille....  Forssalaisessa Rykkerissä painetaan pääasiassa kangasta eli vorssaksi rykätään. Firma painaa kankaita ja muita tekstiilejä tilauksesta asiakkaille. Lahden messuilla Rykkerillä oli myynnissä hauskoja perinnetuotteita kuten pyllynpäreitä.



Näin tuotetta kuvataan Rykkerin nettisivuilla. Vituke eli pillunpäre on pyllyn ja lauteiden väliin laitettava haapapäreinen hygieniasuoja.  Päreitä käytettiin ennen aikaan saunassa erityisesti naisten alapään suojana. Entisaikaan Pillunpäreet  tehtiin männystä vuolluista päreistä. Varakkaimmat isännät tosin laittoivat renkinsä kiskomaan päreet lempeämmästä haapapuusta. ”Tuo mänty riittää varmasti tuhannen pillun päreiksi”, oli tuttu arvio puun koosta.


Nyt on miehille saatavissa oma Jormake ja perheen pienimmille Pyllyke. Tuotteet valmistetaan kotimaisesta haapapäreestä ja painetaan työtila Rykkerissä. Haapa pysyy saunassa viileänä, siitä ei irtoa tikkuja  eikä pihkaa. Tuotteen koko on n. 24 x 43 cm. Tuotteissa on mukana lyhyt tarina vitukkeen historiasta sekä jokaiselle tuotteelle oma ”loitsunsa”.


 



 



 


Tällä viikolla käsityöfriikin kannattaa suunnata Tampereen kädentaitomessuille 18.–20.11. Sieltä saa valtavasti uusia ideoita, voi ostaa edullisia käsityötarvikkeita ja yksilöllisiä joululahjoja.


www.kadentaidot.fi


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.