Täyteläinen torso matkasi Puolasta Ruotsin kautta Suomeen

Kävin talvella Etelä-Ruotsissa Malmössä. Sieltä löytyi kiinnostavia käsityö- ja kuvataidekohteita. Aivan keskustassa vanhassa kaupungissa on pieni tori, Lilla torg, jonka ympärillä on monta mielenkiintoista liikettä ja taidegalleriaa. Samalla alueella Lilla torgetilla on vanha sisäpiha, Hedmanska gården. Siellä on monta kiinnostavaa käsityöliikettä ja esimerkiksi Malmön Form Design Center, jossa on näyttelyitä ja paikallisten suunnittelijoiden tekemää designia. Kannattaa käydä, katsottavaa on kolmessa kerroksessa ja alakerrassa on mukava kahvila. Siellä on hyvä valikoima taidelehtiä, joita voi lueskella.

Samassa pihapiirissä on iso galleria Gustus vanhassa 1500-luvun talossa, jossa kävin kahtenakin päivänä, sillä siellä oli kerraan upeaa ja kohtuuhintaistakin keramiikka. Toimintatapa vain oli hiukan erikoinen. Teoksissa oli tekijän nimi epäselvästi käsin kirjoitettuna. Kun halusin tietää jotain tekijästä, minulle kerrottiin, että ostamalla tuotteen saan taiteilijan nimen. Onnistuin kuitenkin googlettamaan joitain ja saamaan selville taiteilijoiden nimiä. Monet ovat puolalaisia.

Ostin savesta tehdyn oranssin sävyiseksi maalatun kasvonaamion 80 eurolla. Tekijä on puolalainen Iwo Rynkiewicz. Googlettamalla näin, että hän ja vaimonsa tekevät todella upeita töitä. Nimellä Niewdana oli monia todella upeita töitä. Jos olisin ollut autolla liikenteessä, olisin heti ostanut raskaana olevan naisen torson. Se oli jotenkin pysähdyttävän kaunis, eikä hintakaan ihan mieletön: 250 euroa.

No, sattuipa sitten kesällä niin, että veljeni soitti olevan autolla Malmössä. Sain hänet suostuteltua käymään galleriassa katsomassa, olisiko minun torsoni vielä tallella. Sen hinta oli noussut sadalla eurolla ja lähetin kuvia sen aikaisemmasta hinnasta veljelleni puhelimeen. Hän taas niiden avulla neuvotteli hinnan samaksi, mitä se oli ollut kesällä.

Nimesin torson heti gravida torsoksi. Hänen matkansa veljeni auton kyydissä sujui turvallisesti.

Kotonani gravida torso pääsi taidenurkkaukseen, jossa on muitakin torsoja. Mutta hän on ainoa raskaana oleva... En tiedä, mikä minua kiehtoi raskaana olevassa torsossa. Muoto on vain niin kauniin tasapainoinen, ja pinta ja väri miellyttää silmää.

Mutta se jäi harmittamaan, että veljeni ei saanut mukaansa taiteilijan tietoja. Kysyin niitä vaikka kuinka monta kertaa sähköpostitse. Kun lopulta sain galleriasta taiteilija nimen, otin heti facebookin kautta yhteyttä puolalaiseen Jacub Niewdanaan. Mutta hänpä ei ollutkaan veistoksen tekijä. Mutta hän tunnisti tyylistä tekijän, oman kurssikaverinsa, Aneta Sliwan.

Löysin myös Anetan Facebookin kautta ja kerroin, että hänen tekemänsä veistos on matkannut Malmön kautta Helsinkiin. Hän kirjoitti tehneensä torson taidekoulussa (Academy of Fine Arts) Krakovassa vuonna 2013.

- Ensin muokkasin savesta torson. Sitten tein keramiikkastudiossa siitä muovimuotin. Sen jälkeen valoin muottiin tiettyä erikoiskeramiikkasavea. Kun se oli kuivunut, avasin muotin. Poltin ja lasitin veistoksen kahdesti: ensin 900 asteessa, sitten 1060 asteessa.

Aneta on tehnyt muitakin torsoja. Tämä harmaa on täysin toisen tyylinen kuin minun turkoosi naiseni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Tee pääsiäiseksi paperimunat - tarviset vain ilmapallon, sokerivettä ja vessapaperia