Terveisiä Suomen ainoasta puukenkätehtaasta

Pariskunta Hannu Salmisen ja Erja Rädyn työtehtäviin kuuluu tukkisavotta, puiden kuivatus, jyrsiminen ja hiominen, koneiden huolto, nahan leikkaus, ompeleminen ja markkinointi. He nimittäin valmistavat puukenkiä Suomen ainoassa puukenkätehtaassa Myrskylässä. Avioparin lisäksi tehtaalla häärii yksi kokoaikainen työntekijä. Parhaimmillaan syntyi noin 15 000 puukenkäparia vuodessa, nykyisin tehdään vuodessa 5000 paria.

- Meillä on ollut Talla-puukenkätehdas 31 vuotta. Lapsemmekin ovat kasvaneet tehtaalla ja myös lapsenlapset viihtyvät täällä pikkuhommissa. Ostimme tehtaan, vaikka kuumin puukenkäbuumi oli silloin jo hiipumassa. Asiakkaita riittää, sillä etenkin sairaaloiden työntekijät ovat tottuneet kulkemaan sorvatuissa puukengissä. Eräs ivalolainen lääkäri on kulkenut 25 vuotta meidän puukengissämme ja tilaa säännöllisesti uudet, Hannu Salminen kertoo.

 

Tehtaalla on jotenkin kivan kotoisan ja ei-teollisen näköistä. Yleensä tehtaissa ei näe oikeastaan mitään, kun kaikki on niin automatisoitua. Tallalla saa kulkea rauhassa puupinojen välissä ihmettelemässä.

Hannu Salminen kertoo, että kolme vuotta sitten he sahasivat itsekin koivua metsässä tänne tehtaalleen, mutta nyt valmiit  haapa- ja koivulankut tilataan aika läheltä Askolasta.

- Niiden kosteuspitoisuuden täytyy olla 17 prosenttia, kun ne sahataan kapuloiksi. Monet koneemme ovat vuodelta 1973, parempia ei ole löytynyt. Yksi kone on vuodelta 1954, Hannu kertoo.

Hannu Salminen kertoo, että kun esivalmistelut on tehty ja toimitaan sarjatyönä niin aikaa menee pikkuisen alle puoli tuntia per pari. Valmiista aihoista saa tehtyä puukenkiä 16-18 paria tunnissa.


Puukenkätehtaassa on valmistettu aikojen saatossa vaikka mitä. 1800-luvun lopulla, jolloin tehdas ilmeisesti sai alkunsa, markkinat ja tuotevalikoimat olivat hyvin erilaiset. Tehtaassa on tehty muun muassa pieniä veneitä, puujalkoja, lestejä, hellan kahvoja ja kirveenvarsia.

– Sota-aikaan tehtaassa on valmistettu paljon kiväärinperiä ja sodan jälkeen puisia kainalosauvoja ja proteeseja puuttuvien jalkojen, käsien tai sormien tilalle, Hannu Salminen kertoo.

Tehtaalla on ollut vaikeuksiakin, tulipalo talvella 2014. Vähän aikaa puukenkiä valmistettiin perheen autotallissa.

- Itse asiassa vasta nyt tehtaan tuotanto alkaa olla tulipaloa edeltäneellä tasolla ja koneet saatu kuntoon, Hannu Salminen kertoo.

Alihankintana Tallalla tehdään puisia Karhu-pesäpallomailoja.
 

Tallan tehdas ei ole suuri, eikä se tavoittele valtavia tuotantomääriä.

– Välillä tuntuu, ettei pienistä yrityksistä olla kiinnostuneita. Olen yrittänyt löytää konevalmistajia eri tuotantovaiheissa tarvittaville koneille, mutta vaikeaa se on. Myös kotimaan markkinoilla on aika mahdotonta taistella, koska niitä hallitsevat iso K ja iso S. Ne eivät ajattele suomalaisia tekijöitä vaan mahdollisimman suurta voittoa, Hannu Salminen sanoo.

Heidän onnekseen vienti vetää. Jälleenmyyjiä on Japanissa enemmän kuin Suomessa. Erja Räty kertoo juuri lähettäneensä sata pari puukenkiä Japaniin.

Talla tekee normaalisti puukenkiä koossa 25-52, mutta muutkin onnistuvat tilauksesta. Suosituimmat koot ovat 38-39 ja 42-43. Tarjolla on myös leveämpilestinen malli.

Näillä muoteillan leikataan puukengän nahkaosa.

Erilaisia printtikuvioita tehdään silloin tällöin erikoistilauksesta. Tämä Järvenpään kartta päätyi eläkkeelle jäävän kaupungin työtekijän hollannikkaisiin.

Kun pohja on tehdy, siihen liimataan kumipohja ja hiotaan reuna. Nahkaa uitetaan vartti kuumassa 70-asteisessa vedessä, sitten se niitataan kiinni pohjaan ja sujautetaan oikean kokoinen lesti sisään. Puukenkiä kuivatetaan kaksi päivää lestin kanssa.

Sairaalat tilaavat puukenkiä usein suoraan Tallalta. Heillä on verkkokauppa, josa yksivärinen pari maksaa 59 euroa ja printtikuvioinen 74 euroa. Kenkäparin postitus maksaa 6 euroa.

Tarjolla on kaksi mallia, perinteinen ja sandaalimallinen puukenkä. Lestiä saa leveänänäkin.

- Nahka tulee Lapuan nahasta, jonka tuotanto on Lapualla. Heiltä saa pieniäkin eriä. Monesta ulkomaisesta liikkeestä pitäisi ostaa 10 vuoden tarve. Printtikuosit painatamme Lahdessa, kertoo Erja Räty.
 

Mitä yhteistä on monella suomalaisella sairaanhoitajalla ja Sinkkuelämän Carriella? He ovat molemmat sujauttaneet jalkoihinsa suomalaiset puukengät. Hanna Sarénin suunnittelemat ja Tallan tekemät puukengät nähtiin aikanaan Sinkkuelämää-sarjassa.

– Viime maaliskuussa meille tuli Japanista yllättäen viesti, jossa kysyttiin, että pääseekö Helsingistä Myrskylään julkisilla. No ei pääse, joten sovimme treffit Helsinkiin. Viestin lähettäjä oli japanilaisen tavarataloketjun sisäänostaja, joka oli kiinnostunut kengistämme.

Nyt Japaniin on mennyt kenkiä jo useita satoja pareja. Kenkiä menee myös Yhdysvaltoihin, samoin kuin verkkokaupan kautta Euroopan eri maihin.

– Onneksi moni suomalainen kenkäsuunnittelija on löytänyt meidät, esimerkiksi Hanna Sarén, Paola Suhonen ja Terhi Pölkki, Salminen kertoo tyytyväisenä.

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.