Imatralaisella Partex-pajalla myydään pitsiliinoja kilohinnalla

Työkaverini graafikko Outi Liinamaa sai tämän mahtavan ihanan ompelukoneen kaukaisten sukulaisten kuolinpesästä. Hänen isotätinsä miehen sisaret Eila ja Marja Muukkonen ompelivat tällä laatupelillä koko ikänsä Helsingin Töölössä. Neiteinä pysyneet sisarukset asuivat kuolemaansa asti synnyinkodissaan. Outi ihastui tähän ompelukoneeseen ja vei sen korjaajalle. Hän totesi kuitenkin moottorin väsähtäneeksi. Outi tarjosi minulle konetta koristeeksi kotiini. Siellä on aika paljonkin entistäkin romua, mutta innostuin ideasta löytää tälle koneelle paikka, johon se sopii. 

Se löytyikin ihan vahingossa Imatran Partex-pajalta, jonne osuin juttukeikalla. Olin haastattelimassa Liisa Jorosta, ja kun molemmat tykkäämme käsitöistä, hän vei minut Partex-pajalle. Se keskittyy poistotekstiilien vastaanottoon, käsittelyyn ja kierrätykseen.

Siellä kierrätetään ja lajitellaan vaatteita tämän pöydän ääressä.

Ne mistä ei ole mihinkään kierrätykseen rouhitaan tällä myllyllä tekstiilirouheeksi.

Tekstiilirouhe on tämän näköistä. Mitähän kaikkea tästä voisi tehdä?

Partex-pajan pieni myymälä oli niin nätisti stailattu, että muistin heti oranssin Toyotan, joka sopisi todella hyvin tänne.

Käsityöntekijät ovat löytäneet Partex-puodin, sillä heillä on järkevän edulliset hinnat. Kierrätyslangat maksavat 15 euroa kilolta ja matonkuteiksi sopivat pussilakanat euron kappale. Kilohinnallakin niitä myydään.

Tiina Kontunen työskentelee työvalmentaja Partex-pajalla yhdessä Pauliina Näräsen kanssa.

- Meille voi tuoda tekstiilejä, joista kiinnostavimmat laitamme myyntiin retrorekillemme tai tuunaamme uusiksi tuotteiksi. Saimme EU-rahoitusta toiminnan käynnistämiseen ja laitehankintoihin, ja tarjoamme työllistymistä edistäviä palveluja parhaimmillaan 20 ihmiselle.

Käyttökelvoton tekstiilijäte alkaa olla maailmanlaajuinen ongelma, ja Imatran Vuoksenniskalla sitä vastaan käydään RS-30-murskausmyllyllä! Se maksoi useita kymmeniätuhansia euroja, ja sen suhteen on suuria odotuksia. Kone murskaa noin 80 kiloa tekstiiliä tunnissa eikä edes kauheasti pölise. Tekstiilimurskaa hyödynnetään Suomessa komposiittiteollisuuden raaka-aineena. Siitä valmistetaan kuulemamme mukaan pensselin varsia ja telakaukaloita. Myös yksityishenkilöt ostavat sitä kolmen euron kilohinnalla betoniaskarteluun.

- Maaliskuussa meillä kävi 512 asiakasta. Tekstiiliä saapui 4 744 kiloa ja valmistimme siitä tekstiilihaketta 4 097 kiloa. Pajamme on ainoa paikka Suomessa, jossa tekstiiliä murskataan. Otamme mielellämme vastaa ideoita siitä, mihin tekstiilimurskaa voisi hyödyntää käsitöissä.

 

Pienestä myymälästä on tullut käsityöihmisten keskuudessa hyvin suosittu, sillä he myyvät ihan oikeasti edullisesti kierrätettyjä nappeja, kankaita, lankoja ja pitsiliinoja. Nappien kilohinta on 8 euroa, lankojen 15 euroa ja pitsiliinojen 7 euroa.

Kaikki tilpehöörit ovat houkuttelevasti esillä.

Pitsiliinoja lähti mukaani heti kaksi kiloa. Helsingin kirppareilla pyydetään yhdestä liinasta 3 euroa, kun Imatralla saa seitsemällä eurolla kilon liinoja!

Tarjolla on nappisoppaa eurolla kauha. Myös 8 euron kilohintaan voi ostaa.

Tässäpä mainio idea tauluksi käsityöntekijän työhuoneeseen! Puoliksi leikattuihin lankarulliin on kiinnitetty magneetti.

 

Pajassa työskentely on todella mukavaa, koska saa ideoida uusia tuotteita. Kauppakassit kierrätyskankaista ovat suosittuja.

Hinnat ovat todella edullisia, käsityöntekijöiden mieleen.

Uusin kierrätysvaate on silmioista ommeltu hame.

 

Partex-paja, Tiilitehtaankatu 28, Imatra. Avoinna arkisin 9-17.

www.intopajat.fi

tiina.kontunen@tyonvuoksi.fi

pauliina.naranen@intopajat.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.