Kotoinen räsymatto taipuu niin taiteeksi kuin uudeksi käyttötuotteeksi

 

Suomalainen räsymatto on kuin ruisleipä, villasukka ja sauna. Lämmin ja kaikille tuttu. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi 52 asiaa Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 2017. Yksi näistä on räsymaton kudonta! Kansallisesta luettelosta on mahdollista myöhemmin hakea Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin

Räsymattotekniikka taipuu taiteeksikin. Sanni Weckman suunnitteli yhteisen ryijyn tekoa Hillevi-mummonsa kanssa. Mummon kunto kuitenkin huononi ja hän menehtyi lyhyen sairauden jälkeen. Niinpä Sanni jatkoi yksin.  Hän teki räsymattotekniikalla upean kuvakudoksen mummostaan. Siinä arkinen saa ansaitsemansa arvokkuuden, vanhat lakanat ja vaatteet uuden elämän.

Eri värisillä kuteilla luodaan uskomattoman elävä, lähes valokuvamainen pinta.

 

Sanna Korkala maalasi maalipurkkien jämillä räsymaton portaisiin. Ihana!

Räsykassi olalle vie! Tamperelainen Helena Hannula tekee kierrätetyistä räsymatoista ihania kasseja, koreja ja jopa koruja.

intoadesign.fi

Betonikin taipuu räsymatoksi. Opiskelijat Arja Kärkkäinen ja Sanna Atti voittivat taideteoskilpailun, ja he pääsevät tekemään betonisen räsymaton Suomen Irlannin-suurlähettilään residenssiin Dubliniin. Kekseliäs ja hauska työ haastaa monumentaalista veistoperinnettä ja tuo esiin suomalaisuutta perinteiden ja kodikkuuden kautta.

Kotkalaisessa ravintola Canttiinissa on räsymatto-henkiset vuokrakuramatot, jotka teetettiin sisustukseen sopiviksi luomaan tunnelmaa. Matot vaihdetaan kerran kuussa.

canttiini.fi

Vietä räsymattoretriitti. Viiden päivän matonkudontaloma maalla Savonlinnassa maksaa alkaen 395 euroa.

loikansaari.fi

 

Sopivaa taustamusiikkia matokutomiselle on Ragni Malmstenin ihana Riepumatto ja Wanhan Suolan rokahtava räsymatto. Kannattaa googlettaa, sillä niissä on ihanat sanat. Me kudomme mattoa elämän, sidomme loimet yhteen. Paljon vanhaa, hiukan uutta, monemoista muistojen kirjavuutta.

www.mikseri.net/artists/wanha-suola/rasymatto-wanha-suola/584651/

https://www.youtube.com/watch?v=Tnwca8_e3cc

Haluan kutoa oman maton! Taitoliitolla on yli sata käsityökeskusta ympäri Suomea. Niissä on kangaspuita, joissa on valmiiksi rakennetut loimet. Kymmenen euron päivämaksulla voit kutoa ohjaajan opastuksella koko päivän.

Mänttä-Vilppulassa tehtiin Suomen pisin räsymatto, jonka kudontaan osallistui viime vuonna yli 1000 ihmistä. Siitä tuli 318 metriä pitkä. Matto pätkittiin ja myytiin. Myynnistä saatavilla tuloilla hankitaan ulkoilutus- ja lukupalveluita ikäihmisille.

Artesaani Henriikka Välimäki on keksinyt, että räsymatto sopii myös joogamatoksi. Pyrkimyksenä on tehdä muovittomia, kestäviä ja eläväisiä sopivan kokoisia mattoja joogaan.

Lisätietoa sofiahenriikka72@gmail.com.

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.