Tervetuloa Kankaanpäähän tilkkupäiville: tee pajoissa kangasroskis, neulakirja tai taiteltuja kangaskukkasia

Käsityö on jo tieteellisestikin todettu terveelliseksi, mutta uusin, kasvava ilmiö on yhdessä kässäily niin neuleporukoissa kuin tilkkukilloissa. Tilkkutöillä on jopa oma valtakunnallinen tilkkutyön harrastajien yhdistys, joka järjestää vuosittain tilkkupäivät. Tänä vuonna ne ovat Kankaanpään opistossa Satakunnassa. Ylhäällä on kuva opistosta kauniissa talviasussa. Tilkkupäiville on tulossa yli 200 ihmistä.

Blogin aloituskuvassa oleva Eija Pöyry Tilkkuyhdistys Finn Quiltistä kertoo Suomessa olevan satakunta paikallista tilkkukiltaa, joissa tehdään yhdessä tilkkutöitä. Tilkkuilu on luovaa ja innostavaa, jäsenmäärä on noussut ja uusia kiltoja perustetaan. Tilkkuyhdistyksessä on jäseniä 1450.

- Tilkkuyhdistyksen jäsenet kokoontuvat pienissä paikallisryhmissä eli killoissa. Toisissa kiltailloissa tehdään yhdessä tilkkutöitä ompeluseuran tapaan, toiset killat kokoontuvat vain jutellakseen ja tehdäkseen yhdessä tilkkuharrastukseen liittyviä asioita. Jotkut killat järjestävät omia tilkkutyönäyttelyitä, Eija Pöyry kertoo.
 

Tilkkutöiden tekemisessä mukavinta on asioiden jakaminen toisten samanhenkisten kanssa. On kiva, kun joku muukin kommentoi väri- tai materiaalivalintaa. Toinen voi myös opettaa lisää tilkkuilun saloihin. Käsityön flow vaan on niin ihanaa, ja on mahtavaa innostua yhdessä.

- Minun lempijuttuni on vapaa tilkkuilu eli crazy quilting, jossa luon itse pintaa ja värimaailmaa. Käytän kierrätysmateriaalia ja nautin asioiden purkamisesta. Saatan löytää kirpparityynyn sisuksesta kaunista kangasta, jota käytän tilkkutöihin. Luon näin uutta, Eija kertoo.

Monet tekevät perinteisiä tilkkutöitä, joihin käytetään ihania kauniisti toisiinsa sopivia tilkkutyökankaita. Jos innostaa, kannattaa mennä työväenopiston kurssille tai kysyä neuvoa jotain tilkkukillasta. Kaikki eivät ota uusia jäseniä, vaan ne haluavat pitää ryhmän tietyn kokoisena.

Kankaanpään opistossa on sunnuntaina 17.3.2019 kaikille avoin tilkkukampus. Opisto on täynnä tilkkutyönäyttelyitä, seitsemän eri killan tilkkutyönäyttelyt. Kankaanpään galleriassa kaupungin keskustassa on Marita Lappalaisen ja Eija Pöyryn kolmiulotteisia ei-perinteisiä tilkkutöitä.

- Ne ovat vähän sellaisia kummallisia, päällystämme esineitä ja tykkäämme käyttää kierrätysmateriaalia. Olo on kuin arkeologilla, kun puran jotain peittoa ja käytän sen kankaita uusiksi, Eija Pöyry nauraa.

Tilkkupäivillä on säänkestävä tilkkutyö -kilpailu. Niitä roikkuu ulkona puiden välissä ja ulkoseinillä. Yleisö äänestää voittajan.
Opistolla on myös kauppaiden myyntitila, jossa voi tutustua uusiin ompelukoneisiin, tilkkukankaisiin ja uusimpiin ompelutarvikkeisiin. Voi myös vain katsella ympärilleen, että mitä touhutaan.

Viidessä nonstop-työpajassa pääsee kokeilemaan tilkkutyön tekemistä. Niihin ei tarvitse ilmoittautua vaan voi mennä jos on tilaa. Niissä voi tehdä esimeriksi lankaroskiksen, sormineulatyynyn tai kaivertaa linolaatan kankaankuviointia varten.  Kaikkiin pajoihin on viiden euron pajamaksu, mutta tarvikkeet kuuluvat hintaan.

Jos tilkkutyöt innostavat kannattaa aloittaa kansalaisopiston kurssilla. Siihen jää koukkuun!     

- Minä kuulun filttiflikkoihin, joka on valtakunnallinen tilkkukilta. Forssan kilta Tyyki.nyt on paikallinen, Forssan alueella toimiva. He ovat mukana järjestämässä Kankaanpään tilkkukampusta. Kankaanpäässä ei ole toimivaa kiltaa, joten kannattaa tulla katsomaan, olisiko innostusta killan perustamiseen. Porissa on kilta. Finn quiltin hallitus on esittelemässä tilkkukiltojen toimintaa, Eija Pöyry kertoo.

 

 

Tilkkupäivien non stop -pajoissa voi tehdä vaikkapa kuvassa olevan taiteltavan tilkkuroskiksen. Ohjaajana toimii Lucie Hänninen.

- Kaikki tarvittavat materiaalit saa pajasta. Lankaroskis on helppo tehdä ja se on kätevä ottaa mukaan matkalle tai kursseille, Lucie kertoo.

 

Seija Jänis opastaa kätevän neulakirjan tekemisen.

- Valmistamme käsin ommellen neule-, huopa- ja villakangastilkuista kirjasen, johon neulat on helppo sujauttaa. Kovikehuopa tai pahvi kannen sisällä estää neuloja tulemasta läpi kirjasen kulkiessa kassissa matkatöitä varten.  Laajempaan versioon voi vielä laittaa pienet sakset ja lankarullankin. Kaikki tämä syntyy kierrätysmateriaaleista, joita minulle on kertynyt aika monta laatikollista. Laitan niitä näin kiertoon ja teen valmiita työpaketteja pajaan, Seija kertoo.

Tilkkutöissä on mukava käyttää käsinvärjättyjä kankaita. Pehmeään linolevyyn voi kaivertaa oman kuvion, jonka voi painaa kankaaseen. Kristiina Lohiluoma ja Airi Kentala emännöivät linopajaa.

- Olemme varanneet kankaanpainantaan 10 x 10 cm kokoisia muovimattolaattoja, joihin voi suunnitella mieleisen kuvion painoa varten. Laatan työstövälineet saa lainaksi, samoin painovärit, telat, lasilevyt ja kangastilkkuja on saatavilla.

Ritva Klenbergin pajassa tehdään japanilaisia taiteltuja kukkasia, joilla  voi vaikkapa risastaa tilkkutyötään.

 

- Sormineulatyyny on helppo tehdä ja sopii pieniin ompeluhommiin. Paikan päällä on kaikki tarvittava materiaali ilmaiseksi, kertoo pajan pitäjä Eija Aitola.

 

Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n tilkkupäivät 16.-17.3. Kankaanpään opistossa, Opistontie 5, Kankaanpää. Avoimia yleisötapahtumia on sunnuntaina 17.3.

finnquilt.fi/tilkkukampus

 

Eija Pöyryn kuvat ja lähikuvat tilkkutöistä on ottanut Päivi Karjalainen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.