Haapsalun upean pitsihuivin voi vetää sormuksen läpi

Virossa arvostetaan omaa paikallista käsityötä, ja käsityökulttuuri onkin elävää ja kehittyvää. Yksi perinteisimmistä käsitöistä on unelmaisen kevyt Haapsalun huivi, jota neulotaan Haapsalun viehättävässä pikkukaupungissa Länsi-Virossa. Se on rauhallinen kylpyläkaupunki alle kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Kaupungissa on viehättävä Pitsikeskus, josta voi ostaa huiveja, lankoja ja käsityökirjoja. Keskuksessa on myös pieni ja kiinnostava museo, jossa on esillä taidokkaita neulottuja mekkoja ja valtavasti erilaisia pitsimalleja.

1900-luvun alkupuolella Haapsalusta muodostui keisarillinen kylpyläkaupunki, jossa tsaariperhe sekä Moskovan ja Pietarin aatelisto vietti kesälomiaan. Haapsalulaiset naiset huomasivat tässä mahdollisuuden tienata, ja he alkoivat yksinkertaisten maalaishuivien sijaan neuloa ohuempia pitsiliinoja hienostorouville. Perinteinen Haapsalun huivi muodostuu hienokuvioisesta keskiosasta boordeineen ja erikseen neulotusta, myöhemmin kiinnitetystä reunapitsistä. Huivi neulotaan kaksinkertaisella ohuella villalangalla puikoilla 3-4.

Kuvioita on kymmeniä ja niillä on hauskoja nimiä: esimerkiksi syreeninlehti, luteenlehti, käpäläkuvio ja perhonen. Kuvioiden määrä on aikojen saatossa lisääntynyt ja uusia kuvioita ja malleja luodaan koko ajan. Monille julkisuuden henkilöille on suunniteltu ja lahjoitettu omat huivit. Haapsalun huivi on esimerkiksi Ruotsin kuningatar Silvialla, Viron presidentillä Kirsti Kaljulaidilla, Tarja Halosella ja Sofi Oksasella.
 

Haapsalulaiset shaalit ovat kaikkea muuta kuin nopea-­ ja helppotekoisia. Ne vaativat kärsivällisyyttä, taitoa ja kykyä lukea ruutumalleja. Mutta tämän haasteellisen työn tulos onkin sitten arvokas: oikeanlaisesta langasta neulottuna shaalista tulee kuin arvokas perintökoru, joka voisi olla omiaan vaikkapa talvimorsiamen asustuksena.

Mirje Sims on ollut Pitsikeskuksessa seitsemän vuotta töissä.

- Joka tiistai kello 15-18 paikallisia naisia kerääntyy neulomaan huiveja tänne Pitsikeskukselle. Neulojia on noin 30, ensin tulevat eläkeläiset ja työssäkäyvät hiukan myöhemmin. Olemme kuin suurta perhettä, juomme kahvia ja neulomme. Perinne jatkuu nuoremmillekin, sillä kahdeksannella luokalla koulussa kaikkien tyttöjen täytyy neuloa Haapsalun huivi.

Haapsalun käsityöyhdistys ylläpitää Pitsikeskusta. Toiminnan tavoitteena on säilyttää ja kehittää Haapsalun huivin perinnettä. Keskuksella pidetään aloittelevien neulojien kursseja, pitsipäiviä ja näyttelyitä. Yhdistys perustettiin vuonna 1992.

- Aluksi se piti lähinnä kursseja ja hankki kutojille tarvikkeita. Sitten kerran vuonna 1997 järjestettiin Haapsalun Kuur-salissa huivipäivä, jossa oli laaja näyttely, huutokauppa ja historiakatsaus. Kiinnostunutta porukkaa oli niin paljon, että tapahtumasta päätettiin tehdä jokavuotinen perinne. Nykyisin Pitsipäivät järjestetään joka vuonna elokuun lopussa. Se on käsityöläisten juhla, jossa on kilpailuja, näyttelyitä, työpajoja ja kulttuuriohjelmaa. Kaksi päivää ennen Pitsipäiviä meillä on jäsenille yöneulonta. Me kaikki pukeudumme valkoiseen, juomme valkoviiniä ja neulomme huiveja. Se on hauskaa! Jäsenille on myös muita tapahtumia, kuten hattupäivät, Mirje kertoo.

 

Haapsalun huivit ovat pitsin aatelia, toinen toistaa herkempiä ja kauniimpia. Haapsalun huivin neulominen on erittäin vaativaa, sillä lanka on ohutta ja kuviot vaikeita. Näitä taiteellisen upeita huiveja on neulottu virolaisessa pikkukaupungissa jo 150 vuotta.

Valkoinen on ylivoimaisesti suosituin väri, mutta paljon muitakin värejä on tarjolla.

Haapsalun käsityöläiset ovat luoneet pitsimalleja julkkiksille, esimerkiksi Greta Garbolle ja monille kuningattarille. Monet upeat pitsimallit, kuten Kielo, Lehti ja Perhonen, ovat puolestaan saaneet innoituksensa paikallisesta luonnosta.

 

Malli on Kuningatar Silvia: Kolmosen puikoilla neulottu huivi painaa vain 59 grammaa.

Shaalien malleista suurin osa on lähtöisin luonnosta: lehtiä, kukkia, oksia. Erityisesti kielomalli on tullut tutuksi: siinä kauniit nyppyrivit muodostavat kielon kukinnot. Shaalit ovat aina joko suorakaiteen tai neliön muotoisia ja niitä koristaa jälkeenpäin lisätty reunapitsi. Mallit on toteutettu unelmanohuista valkoisista tai luonnonvalkoisista villalangoista; lopputulos on niin kevyt ja ilmava, että sen voi pujottaa vaikka sormuksen läpi.

Haapsalun kylpyläkaupungin neulojat ovat loihtineet puikoillaan ohuenohuita orenburgilaisten pitsihuivien kaltaisia huiveja jo parin vuosisadan ajan. Pitsihuivit ovat maailmankuuluja ja niitä on lahjoitettu kuuluisuuksille, näyttelijättärille ja kuninkaallisille. Viron presidentti Kirsti Kaljulaid sai oman huivin vieraillessaan Haapsalussa.

Aikaisemmin Haapsalun huivin materiaali oli kotona kehrättyä yksin- tai kaksinkertaista lampaanvillaa. Erityisen arvostettua oli karitsan villa. Myöhemmin hankittiin ulkomailta ohuita lankoja. Nyt paras lanka löytyy Bulgarista, kertoo myymälää vetävä Mirje Sims.

 

Myös Japanista tuodaan lankaa Pitsikeskukseen.

Aito Haapsalun huivin myydään tietynlaisessa pakkauksessa.

On viehättävää, että jokaisessa myytävässä huivissa on neulojan nimi, huivin koko ja mallin nimi. 108 euroa ei ole kova hinta kymmenien tuntien työstä.

Pitsimalleja on laajennettu muihin asusteisiin ja esineisiin.

Mirje Sims on tuunannut vanhimman lapsensa nukenvaunut kauppaan lasten viihdykkeeksi.

Myös Pitsikeskuksen nukeilla on pitsiä päällä.

Haapsalun huiveja on tehdy paikkakunnalla pitkään, ja museossa on mielenkiintoisia vanhoja kuvia ja esineitä.

Pieniä pitsejä upotetaan myös rintakoruihin.

 

.... ja keramiikkaan. Mainion hatunkin saa neulomalla pitsiä ja kovettamalla sen.

Haapsalun huivi on kalenterin teemana - unelma käsityöläiselle! Joka kuukaudelle on oma mallinsa ja ohjeensa, ja myös sen suunnittelijasta kerrotaan.

Tämä vauvan peitto on syötävän söpö! Varmasti myös kastepukuja on tehty neuloen.

 

Lilled kärjes - mallin on suunnitellut ja neulonut Silvi Koppelmaa.

 

Haapsalu on mukava kaupunki, jossa on rauhallinen tunnelma. Pääkadun varrella on pieniä puoteja ja kahviloita.

 

Haapsalun Pitsikeskus

Karja 25, Haapsalu

www.haapsalusall.ee

puhelin +372 516 0445

auki syyskuusta huhtikuuhun ti-pe klo 11-16, la 11-15

toukokuusta elokuuhun ti-pe klo 11-18, la 11-15

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.