Pojat painoivat leiripaidat kalastusviikonloppuna - lue ohjeet, mitä tarvitset

Aloituskuvassa Oskari ja Jere esittelevät painamiaan leiripaitoja. Tosi kivat! Jere innostui käyttämään myös vaahteranlehtikuvioita, muut pojat tyytyivät kalaan.

Jere painoi tekstin paitansa selkäpuolelle. Kaikki muut halusivat sen eteen. Sanoin, että tekstin voi laittaa ihan miten haluaa, vaikka vinoon!

Lähdin huvikseni mieheni mukaan Etelä-Suomen vapaa-ajankalastajien nuorten syysretkelle Raaseporiin 21.-23.9. Paikallisen seurakunnan Ramsdalin leirikeskus on viihtyisä ja suunnittelin nauttivani luonnon rauhasta sillä aikaa, kun muut ovat kalastamassa. Leiriläisiä oli yhteensä 27, joista 16 poikaa, iältään noin 10-16-vuotiaita.

Mutta päätinkin pitää pojille pienen käsityöpajan: jokainen saisi painaa itselleen leiripaidan. Tuona viikonloppuna Mauri-myrsky myllersi, ja siksi olikin hyvä, että oli myös sisällä tehtävää puuhaa nuorisolle.

Ramsdalin leirikeskustasta vuokrataan ulkopuolisille aina, kun seurakunta ei itse tarvitse sitä. Majapaikkoja on monessa talossa ja täällä voisi mainiosti järjestää vaikkapa neuleretriitin. Majapaikkoja on jopa 30 yöpyjälle ja tilaa vuokrataan vain täysihoidolla eli emäntä on mukana kuvioissa.

www.raseborgsforsamlingar.fi/fi/kirkot-ja-kiinteistot/leirikeskukset/ramsdal

Halusin poikien painavan kangasväreillä paitaan tekstin Ramsdal 2018. Sapluunan voi periaatteessa tehdä itsekin kirurginveitsellä kalvoon, mutta päätin heti, että en ryhdy nykertämään sitä. Tulos olisi liian epäsiisti. Käytin muutaman tovin aikaa googletellen firmoja, joilta voi ostaa lasreleikatun sapluunan.

Firma nimeltä Lumikellot Jurvassa Etelä-Pohjanmaalla tekee tilauksesta sapluunoita. Poikani suunnitteli tekstin A4-kokoisena pdf-muotoon, ja minä lähetin sen Lumikelloihin sähköpostilla. Muutaman päivän kuluttua sain sapluunan postitse kotiin. Yksi sapluuna maksoi 5 euroa, kun teksti oli itse suunniteltu. Jos Lumikellot myös suunnittelee tekstin sapluunaa varten, silloin sapluunan hinnaksi tulee 10 euroa.

lumikellot.fi

Olin hankkinut mahdollisimman edullisia valkoisia T-paitoja leiripaitaa varten. Nämä maksoivat Stadiumissa 4 euroa per paita. Asettelin ne valmiiksi kokojärjestyksessä hiukan kauemmas painopöydästä.

Kankaankuvioimisen välineet ovat aika yksinkertaiset ja helpot. Ostin taidetarvikeliikkeestä puoli litraa Emo-tuotannon painoemulsiota. Se maksoi 5,70 euroa. Painoemulsio on väripohja, joka sisältää värin kankaalle kiinnittymiseen tarvittavat aineosat. Painoemulsioon sekoitetaan haluttu määrä väripigmenttejä sävyjen aikaansaamiseksi.

Minä ostin sinistä väripigmenttiä, jolla värjäsin painoemulsiota siniseksi. Pigmenttipullo maksaa 5,70 euroa ja on niin riittoisaa, että siitä saa varmaan lopun elämää sinistä väriä. Ostin myös varmuuden vuoksi yhden valmiin värin, vihreän. Pieni pullo maksaa 2,60 euroa. 

Painamisvälineet ovat hyvin helpot: vanha lautanen ja sille ohut vaahtomuovi. Painovälinen eli "tuputin" on yksinkertaisinta muotoilla vaahtomuovipalasta maalarinteipillä. Kaada painoväriä superlonlevylle, levitä sitä leimasintyynylle lastalla tai lusikalla. Kasta leimasin tai tuputin väriin ja paina kankaalle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätin, että otan vain kaksi poikaa kerrallaan painamaan kuviota, jotta pystyn ohjaamaan jokaista kädestä pitäen. Peitin pöydän pressulla, sen päällä on viltti ja sen päällä kulahtanut lakana, jonka mahdollinen värjääntyminen ei haittaisi.

Tein aamulla muutaman erilaisen sapluunan muoville ja kokeilin painaa niitä trikoolle.

Halusin näyttää pojille esimerkit siitä, miltä kala näyttäisi paidalle painettuna. Pelkästä sapluunasta sitä on vaikeampi mieltää. 

Ohjasin pojat laittaamaan sanomalehteä paidan sisään, jotta väri ei mene läpi. Sitten vaan maalarin teipillä sapluuna paitaan kiinni ja töpöttelemään! Värivaihtoehtoja oli vain kaksi, koska halusin pitää homman hallittavana. Ville ja Akseli olivat painaneet kangasta ennenkin ja heillä oli heti selvä visio omasta paidasta.

Työskentelytilassa ei ollut edes vesipistettä, mutta pyyhin poikien kädet värjättävään lakanaan, johon sain näin mielenkiintoisia kuvioita. Tosin tämä ei ollut mitenkään erityisen sotkuista hommaa. Pyyhin sapluunasta irtovärin lakanaa jokaisen painokerran jälkeen. Minulla oli kaksi tekstisapluunaa, eli kummankaan pojan ei tarvinnut odotella sitä. Kalasapluunoja oli muutama, mutta jostain syystä yksi ja sama miellytti lähes kaikkia.

Kaikista paidoista tuli tekijänsä näköisiä. Osa yhdisti kahta väriä tekstiin, osa laittoi montakin kalaa paitaan jne.

Kutsuin vihreää väriä hauenvihreäksi, se tuntui sopivan kalastusleirille.

Poikia oli kaikkiaan 16 ja välillä oli pientä jononpoikasta. Järjestin viereiseen huoneeseen silityspisteen. Se toimi näin: ensin paita laitettiin henkarissa roikkumaan lamppuun, ja kunkin paidan suunnittelija föönasi kuvion pintakuivaksi. Sen jälkeen hän kiinnitti kuvion kankaaseen silittämällä sitä kahden leivinpaperin välissä. Ohjeistin poikia laskenmaan kymmeneen ja pitämään rautaa paikoillaan yhdessä kohtaa. Sitten vähän eteenpäin ja sama homma. Kerroin, että noin 10 minuutin silitys olisi varminta, mutta kotona voi vielä jatkaa väri kiinnitystä. Olisi nimittäin ikävää, jos kuvio lähtisi pesussa pois! Paidan värin voi kiinnittää myös uunissa 150 asteessa: laita paita ilmavasti leivinpaperille ja pidä paitaa uunissa 5-7 minuuttia.

 

Juhana yhdisti luovasti paidassaan kahta käytettävissä olevaa väriä.

Sapluunaa ei tarvinnut pestä käyttäjien välillä. Pyyhin vain ylimääräiset värit pois.

Kaikista kiinnostavin värjäystulos tulee siitä liinasta, johon pyyhin kaikki lusikat ja vaahtomuovipalat. Miksi pesisi värit pois, kun niistä voi saada jännittävän kuvion? Jatkotyöstän tätä myöhemmin lisää.

Myöhemmin otettiin koko porukan yhteinen leirikuvat upouudet paidat päällä.

Painamistyöpaja oli varsin helppo järjestää eikä se tullut edes kalliiksi. Samantapaisia työpajoja voisi järjestää leirikouluissa ja harrastusseurojen toimintapäivillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loviisalainen Luru Hirva luo muhevan reheviä naisia keramiikasta

Leiki lumella ja vesiväreillä

Ihaile käsitöitä kodeissa Loviisan Wanhat talot -tapahtumassa 24.-25.8.